Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вълчев: Уроците за комунизма в два от петте учебника по история ще бъдат преработени


Mинистрите Красимир Вълчев и Владислав Горанов
Mинистрите Красимир Вълчев и Владислав Горанов

В два от петте проекта за учебници по история за 10 клас ще трябва да се направят промени в частта, представяща периода на комунизма. Другите три учебника ще бъдат утвърдени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след края на днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от агенция "Фокус".

Някои от проектите за учебници предизвикаха остри критики от страна на изследователи, защото според тях представят периода на тоталитарно управление в България в положителна светлина.

От Министерството на образованието уточниха веднага след първите реакции по случая, че учебниците не са окончателно одобрени, макар че успешно са преминали няколко нива на оценка. Критиките бяха насочени към учебници на три издателства - "Булвест 2000", "Домино" и "Анубис".

Министърът на образованието коментира в сряда, че образованието "не е само предоставяне на знания, но и възпитание и създаване на отношения и нагласи към света".

"Духът на програмата по история за периода 1944-1989 г. е такъв, че тя трябва да създаде отношение към базовите характеристики на режима, който е бил тогава", каза още Вълчев.

Според него учебниците звучат много различно като дух и отношение към периода на комунизма и затова се налагат допълнителни промени в два от тях, в които липсва акцент върху мрачните страни на комунистическия режим.

"Ангажирали сме учени и историци основно от БАН, които не са участвали в процедурата досега, да направят допълнителна дискусия и да намерят най-добрите текстове", добави министърът.

Учебниците трябва да бъдат готови до началото на следващата учебна година, което предстои след два месеца. Според новите учебни програми по история и цивилизация на периода на комунизма в учебниците за 10 клас ще бъде отделен цял раздел, а не както досега един урок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG