Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Достъп до властта и нищо друго". За целите на "патриотите" след отлъчването на Сидеров


Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов
Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

От самото си създаване коалицията „Обединени патриоти“ цели единствено да има достъп до властта и конфликтът между ВМРО и НФСБ от една страна и „Атака“ от друга няма да доведе до разпадането ѝ. Така коментира преподавателят по политически науки в НБУ Христо Панчугов отстраняването на Волен Сидеров от позицията председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ пред Свободна Европа.

Самият Сидеров вероятно ще се опита да извлече дивиденти от това решение като се разграничи от коалиционните си партньори в предизборна ситуация, смята програмната директорка в Центъра за либерални стратегии и преподавателка по политически науки в СУ Ружа Смилова. Според нея разногласията между „патриотите“ няма да доведат до сътресения в управляващата коалиция, защото тя получава подкрепа от „Воля“ и от ДПС в критични моменти.

Участието в управлението е по-важно от идеологическите различия

От подписването на коалиционното споразумение между ВМРО, НФСБ и „Атака“ са ясни дълбоките противоречия между Валери Симеонов и Волен Сидеров, смята Христо Панчугов.

Това, което виждаме, е промяна във властовата структура на коалицията. Нищо повече и нищо по-малко. „От самото начало тази коалиция е построена около една много проста идея и това е да получи достъп до властта“, каза политологът в телефонно интервю за Свободна Европа.

„И от самото начало каквото и да се случва, колкото и големи скандали да има вътре в самата коалиция, тя остава заедно, просто защото има разпределение на властови позиции в рамките на управлението, които са по-важни от политическите и идеологическите противоречия и дори личностните противопоставяния.“

„От две години насам не сме видели нито една от основните точки, записани в това коалиционно споразумение да бъдат обект както на дискусия, така и на реализация в рамките на това управление. В този смисъл идеологически едва ли ще се случи нещо различно от това, което сме наблюдавали досега“, смята още политологът.

След като стана ясно, че ВМРО и НФСБ са решили да отстранят Сидеров като председател на парламентарната група на „патриотите“, зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов заяви, че това решение „е нарушение на коалиционното споразумение“ между трите партии. Той смята, че с отстраняването на Сидеров се нарушава и голямото коалиционно споразумение с ГЕРБ, под което стоят подписите на лидерите на четирите партии. Според другите две партии в коалицията обаче това не е вярно, защото в споразумението не е записано коя партия кой пост получава.

Според Панчугов реакциите от „Атака“ на отнемането на поста на Сидеров са „омекотени“. „Те се позовават на нарушаване на коалиционно споразумение, но извън това някак си няма остра реакция срещу отнемането на властта на Волен Сидеров в парламентарната група, което говори за приемане на тази ситуация, поне на етап, в който няма перспектива за предсрочни избори или за нестабилност на това управление. [...] Наблюдавайки реакциите на зам.-председателите, смятам, че вече е постигнат компромис в името на т. нар. стабилност и продължаване на присъствието в този управленски блок“, коментира той.

По-сериозни сътресения в малката коалиция не се очакват

Отстраняването на Сидеров от председателското място в парламентарната група на „Обединени патриоти“ представлява по-скоро официализиране на нещо, което отдавна се е случило, а именно изолация на Волен Сидеров, коментира пред Свободна Европа Ружа Смилова.

Ключов въпрос според нея е дали зам.-министрите, предложени от „Атака“, ще бъдат изтеглени от публичните си позиции. „Тоест дали става дума само за отстраняване на Волен Сидеров от ПГ или за една по-сериозна стъпка, която би довела до преконфигуриране на коалицията.“ Тя смята, че вероятността това да стане е малка. Същата прогноза направи и Христо Панчугов.

Според Ружа Смилова целостта на малката коалиция ще се запази и тя ще продължи да подкрепя ГЕРБ. „Коалицията „Обединени патриоти“ ще остане и ще подкрепя управлението, като ще разчита на необходими гласове от „Воля“ и, разбира се, от ДПС, които и в момента в критични моменти подкрепят решения на ГЕРБ в рамките на негласната им коалиция“, каза Смилова в телефонно интервю.

Коз за Сидеров за предстоящата предизборна кампания

Според програмната ръководителката в Центъра за либерални стратегии именно тази негласна коалиция ще бъде използвана от „Атака“ като коз в предстоящата предизборна кампания преди местните избори през есента.

„Решението Волен Сидеров да не бъде вече председател на ПГ върши услуга и на самата „Атака“, която има навика да се дистанцира от своите коалиционни партньори непосредствено преди избори с цел минимизиране на негативите от участието в управлението или подкрепяне на управлението“, каза Ружа Смилова.

„Атака“ ще твърди, че не може вече да подкрепя едно управление, което е толкова близко с ДПС, смята Смилова, и ще обвинява коалиционните си партньори ВМРО и НФСБ, че заемат безпринципни позиции, подкрепяйки ГЕРБ. „Волен Сидеров ще се опита да се представи като единствената алтернатива на управлението единствено и само с предизборна цел“, заключи Смилова.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG