Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каракачанов подписа договорите за F-16 за 1.256 млрд. долара и очаква отстъпка от 60 млн.


Ден, след като Министерският съвет одобри покупката на осем изтребители F-16 Block 70 за общо 1 251 256 000 долара, военният министър Красимир Каракачанов подписа договорите по сделката, съобщиха от Министерството на отбраната.

Записаната в тях обща стойност на самолетите, боеприпасите, оборудването и обучението на пилотите е в размер на 1 256 153 980 долара, но от ведомството уверяват, че вече са предприети стъпки за намаляване на крайната цена.

Предстои сделката да бъде ратифицирана от Конгреса на САЩ и българския парламент

„Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ“, гласи официалното съобщение на военното министерство.

Предстои сделката за американските изтребители да бъде ратифицирана и от българския парламент. Дори и Конгресът на САЩ да одобри отстъпката от 60 млн. долара, стойността на самолетите ще надвиши одобрения от парламента таван от 1.8 млрд. лева.

По тази причина в началото на 2019 г. депутатите разрешиха на правителството да преговаря за оферта, която да се отклонява от първоначално одобрените условия по инвестиционния разход за придобиване на нови изтребители.

При преговорите стана ясно, че българското правителство няма кредитна история във военните сделки със САЩ и няма как да получи преференциални условия за разсрочено плащане на самолетите. Затова цялата сума ще бъде платена наведнъж. За да компенсира тази разлика, Министерството на финансите пое нов вътрешен държавен дълг в размер на 300.6 млн. лева.

Междувременно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви в четвъртък пред бТВ, че правителството планира да закупи още осем изтребители F-16 Block 70, но този път на разсрочено плащане.

"Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета"

„Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане”, заяви Запрянов, уточнявайки, че новите самолети няма да струват 2 млрд. лева, а по-малко, тъй като голяма част от техниката ще бъде доставена с първата поръчка.

Според зам.-министъра договореният с производителя на F-16 пакет не се различава особено от първоначалните изисквания на България, но все пак призна, че ракетите за близък бой са били намалени от 24 на 12. Той каза още, че не бива да бъдат правени внушения, че страната ни е закупила самолети, които нямат никакви бойни способности. Първите 8 самолета, за които България би трябвало да плати до края на годината, ще бъдат доставени през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG