Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разривът в "Обединени патриоти" открехна вратичка за изключване на "Атака" от групата


Волен Сидеров опитва да си върне председателския пост в ПГ на "Обединени патриоти" чрез ГЕРБ
Волен Сидеров опитва да си върне председателския пост в ПГ на "Обединени патриоти" чрез ГЕРБ

Разривът в „Обединени патриоти“, довел до свалянето на лидера на „Атака“ Волен Сидеров от председателския пост на парламентарната група (ПГ), създава предпоставка за дори по-тежък конфликт между доскорошните партньори.

Депутатите от ВМРО и НФСБ са приели промени в правилника на групата си, за да преодолеят задължението да взимат решения с гласовете на три четвърти от членовете на ПГ. Вместо това, новото условие е дадено решение да събере мнозинство от две трети, съобщи сайтът „Клуб Z”.

Именно по този начин партиите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов свалят от председателския пост на ПГ Волен Сидеров без участието на нито един от неговите съпартийци.

„Обединени патриоти“ има 27 народни представители, от които седмина са от „Атака“. Според досега действащия правилник от групата можеше да бъде изключен депутат при „системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група“, но ако за това гласуват поне 21 от колегите му.

Новоприетото условие изисква само 18 гласа за изключване на народен представител от групата, което на практика означава, че ако поискат, ВМРО и НФСБ могат да изключат всички свои колеги от „Атака“ от парламентарната група на националистическата коалиция.

Волен Сидеров пък твърди, че решението за свалянето му от председателския пост е нелегитимно именно по силата на стария правилник на ПГ. Затова в четвъртък той отнесе въпроса до председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ, която на свой ред разпореди правният отдел на Народното събрание да се занимае с него и да излезе с официално становище.

„Тогава ще взема отношение. Нямам яснота. Той ми разказа, показа ми правилника“, коментира лаконично Караянчева, цитирана от „Медиапул“.

По този повод председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред Свободна Европа, че с колегите ѝ ще вземат отношение по темата едва, след като бъде огласено заключението на парламентарните юристи.

Изолирането на партията на Сидеров се очакваше още от европейските избори през май. Решението на трите партии да се явят поотделно на вота беше взето след като НФСБ категорично отказа да участва във вота в коалиция с „Атака“. Тогава от ВМРО не пожелаха да оттеглят доверието си от партньора си. По време на предизборната кампания обаче Сидеров неведнъж нападна коалиционните си партньори от ВМРО, а след вота ги обвини и в изборни измами. Това предизвика конфликт в малката коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG