Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Файненшъл таймс": "Виваком" се продава


Главният изпълнителен директор на "Виваком" представи годишния доклад на телекома в края на май
Главният изпълнителен директор на "Виваком" представи годишния доклад на телекома в края на май

Най-голямата телекомуникационна компания в България „Виваком“ се продава, съобщи „Файненшъл таймс“. Това е потвърдил пред изданието основният собственик на акциите в дружеството Спас Русев.

Потенциалната продажба е оценена в публикацията на около 1.2 млрд. евро, което е почти 4 пъти повече от стойността на компанията при закупуването и преди 4 години. Според анализатори, цитирани от "Медиапул", печалбата на „Виваком“ преди лихви, данъци, обезценки и амротизация е около 190 млн. евро.

Около сделката през 2015 г. обаче все още текат редица дела. След нея, освен Русев, който тогава взе и собствеността на футболния клуб „Левски“ София, основни акционери станаха VTB Capital, която е британското подразделение на руската банка ВТБ, както и Delta Capital International на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Те спечелиха търг на стойност 330 млн. евро, който е атакуван в съда от Empreno Ventures, собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Косарев купува дял в люксембургска холдингова компания, която притежава части от „Виваком“ преди придобиването ѝ от новите акционери. Претенциите му са, че търгът от 2015 г. е бил фиктивен, а цената на компанията – изкуствено занижена.

Файненшъл таймс съобщава, че за консултант по продажбата е избрана консултантската фирма Lazard, която изрично трябва да предупреждава потенциалните купувачи за делата, свързани със собствеността на „Виваком“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG