Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет сценария за деня на живота на Урсула фон дер Лайен


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Днес е денят на живота й. Денят, който ще реши съдбата не само на изненадващия кандидат за председател на най-влиятелната европейска институция - Европейската комисия, но и съдбата на Европа за следващите пет години.

Урсула фон дер Лайен ще се изправи днес не само пред Европейския парламент, но и пред европейските граждани, които, с изключение на сънародниците й германци, не знаят почти нищо за нея.

Досега тя избягваше публичното говорене и за възгледите й се знае предимно от откъслечни интервюта, но днес в Страсбург VLD, както я кръстиха медиите, ще произнесе най-важната реч в живота си, съдържаща програмата й за управление на Европейската комисия до 2024 г.

След това евродепутатите ще имат около осем часа, за да я осмислят преди да се съберат отново, за да гласуват.

Тя е кандидатура, която се роди от принципа “двама се карат, трети печели”

Изскочила неочаквано като номинация на европейските лидери на принципа “двама се карат, трети печели”, Фон дер Лайен се оказа възможният компромис, след като сочените за фаворити партийни кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс се елиминираха един друг.

Урсула фон дер Лайен влиза в този ден като министър на отбраната на Федерална република Германия и кандидат за председател на Европейската комисия, но може да излезе от него по пет различни начина.

Сценарий 1: Да живее кралицата!

Най-вероятният изход от този дълъг вторник е Фон дер Лайен да бъде потвърдена убедително като 14-и председател на Европейската комисия. Първата жена в историята на този пост, втората германка и шеста представителка на Европейската народна партия.

Новата председателка ще започне да събира екип и след като Европейският парламент наесен изслуша и одобри кандидатите за еврокомисари, ще бъде назначена от Съвета на ЕС с петгодишен мандат, започващ на 1 ноември.

Сценарий 2: Колос на глинени крака

След отказа на Зелените да я подкрепят, Фон дер Лайен е изправена пред риска да бъде избрана с твърде малка подкрепа в парламента, което би отслабило Европейската комисия като законодател и би подложило на риск възможностите на нейния председател да реализира управленската си програма. Подкрепа от под 400 гласа би направила бъдещето на ЕС несигурно. Жан-Клод Юнкер беше избран за председател на Европейската комисия с 422 гласа от 729 възможни.

За да получи трудовия си договор, VDL се нуждае от абсолютно мнозинство от гласовете на 751 депутати, но понеже четиримата каталунски представители не можаха да встъпят в длъжност, тъй като под страх от арести не отидоха в Мадрид да се закълнат пред конституцията, както изисква законът, Европейският парламент е в намален състав. Абсолютният минимум гласове, от които кандидатката се нуждае е 374.

Категорично я подкрепят само в собствената й група - тази на ЕНП. Останалите изразиха гняв и отрицание от начина, по който тя беше номинирана.

До момента категорична подкрепа за Фон дер Лайен е изразила само собствената й група - на ЕНП, която се състои от 182-ма евродепутати. Всеки отсъстващ или разбунтувал се депутат от ЕНП може да струва поста на VDL, тъй като намалява шансовете й. За избора се отчитат само действителните бюлетини, а мнозинството се изчислява от всички членове на Европейския парламент, а не само от присъстващите.

Останалите групи изразиха гняв и отрицание от начина, по който кандидатката бе номинирана, пренебрегвайки партийните кандидати и без да е участвала в европейските избори.

Положението е особено сложно във втората по численост група - на социалистите. Две национални делегации заявиха публично, че няма да я подкрепят - германската и френската. От 154 социалисти в Европарламента, те са 21 (16 германци и петима французи) и няма какво да губят. На тяхна страна ще са и шестимата холандски евродепутати, които са бесни заради своя сънародник Тимерманс.

Най-многочислените делегации - испанската и италианската обаче вероятно ще застанат зад кандидатурата, защото техни другари са част от сделката за разпределението на постовете - испанският външен министър Жозеп Борел е кандидат за шеф на европейската дипломация, а Давид-Мария Сасоли вече беше избран за председател на Европейския парламент. Останалите делегации, ще претеглят вота си, включително според интересите на своята страна.

“Гласуване по съвест” вероятно ще бъде обявено и сред либералите от “Обнови Европа”, макар че с голяма доза сигурност Фон дер Лайен по-скоро може да разчита на тях. Не само защото тя подкрепи искането им за реформиране на изборните процедури, но и защото обеща да предложи постоянен механизъм за контролиране спазването на върховенството на правото и да даде силни ресори на препоръчаната й за нейна дясна ръка датска еврокомисар Маргрете Вестагер (поне колкото на другата си дясна ръка - Тимермас).

Гласове за Фон дер Лайен може да дойдат и от редиците на Зелените. От една страна в големите групи винаги има бунтари, особено в началото, когато енергията за себедоказване е още силна. От друга, кандидатката вероятно ще представи амбициозни планове в унисон с приоритетите на Зелените, за да спечели тяхната благосклонност, както по отношение на климата, така и за въвеждане на минимална работна заплата в ЕС и за защитата правата на работниците.

Сценарий 3: Пирова победа

Но дори и без Зелените, трите най-големи проевропейски партии - християн-демократи, социалисти и либерали имат общо 444 гласа - напълно достатъчни, за да осигурят на Фон дер Лайен зашеметяваща победа. Но тя няма как да ги получи.

Подкрепа от популистите и евроскептиците е винаги възможна, но това би означавало пирова победа.

За Фон дер Лайен биха могли да гласуват и останалите групи от крайната левица, консерваторите, популистите и евроскептиците. Подкрепа от последните две групи обаче за нея би била пирова победа, тъй като това би пробило успешно действащата до момента изолация на антиевропейските партии.

Нито един представител на антиевропейски партии до момента не беше допуснат до ръководството на парламента или на парламентарни комисии. Такива гласове биха стрували твърде скъпо на кандидатката, особено като се има предвид, че тя би поела ангажименти към тях в замяна на подкрепата за себе си. До момента Фон дер Лайен не е коментирала как би се отнесла към гласове, идващи от тяхното крило в парламента, което се състои от над 120 евродепутати. Изкушението е твърде голямо, а цената - прекалено висока.

Сценарий 4: Поражението

Най-малко вероятният развой на вторника. Възможността е по-скоро теоретична, като се има предвид, влиянието, което европейските лидери от всички цветове имат върху партиите си.

Ако все пак Урсула фон дер Лайен не успее да събере 374 гласа, номинацията й ще бъде отхвърлена и европейските лидери ще трябва да се съберат в рамките на месец да направят нова или да предложат отново германката.

Сценарий 5: Пилците се броят наесен

Ако се очертае невъзможност за избирането на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия, изборът ще бъде отложен за есента, като ваканционните месеци ще се използват за убеждаване на колебаещите се и разубеждаване на противниците.

Фон дер Лайен изглежда напълно уверена, че ще успее.

Макар че определено ще създаде неудобства, изграждането на мнозинства е начинът, по който ЕС работи, така че това едва ли би създало нестабилност в Съюза. Още повече, че си има действаща Комисия, която може да изпълнява функциите си, независимо дали подготовката на приемащия екип се отлага във времето.

Както може да се очаква, самата Фон дер Лайен изглежда напълно уверена, че ще успее. Вчера тя обяви, че се оттегля като министър на отбраната на Германия, “за да служи на Европа с цялата си сила”.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG