Връзки за достъпност

Извънредни новини

Приоритетите на Фон дер Лайен: климата, безработицата и равноправието на половете


Урсула фон дер Лайен говори пред Европейския парламент
Урсула фон дер Лайен говори пред Европейския парламент

Отговорни политики за спиране на климатичните помени, ограничаване на нелегалата миграция без загуба на солидарността към нуждаещите се и равноправие на половете.

Това бяха сред приоритетите, посочени от номинираната от европейските лидери за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на изслушването ѝ в Европейския парламент.

Евродепутатите ще гласуват във вторник вечерта дали тя да заеме поста на Жан-Клод Юнкер. Макар че срещна съпротива заради начина, по който бе избрана от европейските лидери, Фон дер Лайен изглежда ще успее да си осигури необходимата подкрепа от евродепутатите. Това пролича от официалните изявления на отделните групи след изслушването ѝ.

Евродепутатите от ЕНП заявиха, че ще подкрепят кандидатката, подчертавайки, че в този момент Европа трябва да бъде стабилна.

Председателката на парламентарната група Прогресивен алианс на социалистите и демократите (С&Д) Ираче Гарсия не изрази категорична подкрепа за Фон дер Лайен, но посочи, че групата се състои от проевропейци, които не желаят институционална криза. В опит да спечели техните гласове германката се съгласи да подкрепи някои от най-важните реформи, които социалистите искат от месеци, сред които е допълнителното осигуряване за заетост в общността, което се превърна в основна цел за германските, испанските и португалските социалдемократи.

От групата „Обнови Европа“ (доскоро АЛДЕ) изразиха готовност да гласуват за Фон дер Лайен, изразявайки надежда, че тя ще ръководи ЕК проевропейски, така че богатството и благосъстоянието да достигнат до повече хора.

Евроскептиците от групата „Идентичност и демокрация” обявиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайн. Според тях тя „не отговаря на изискванията за длъжността“ и няма убедително виждане за бъдещето на Европа.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) пък обявиха, че ще решат как да гласуват непосредствено преди вота, който ще се проведе в 19.00 часа българско време. Според групата им германката не е заявила ясни намерения в областта на върховенството на закона.

Зелените, които вече заявиха, че няма да подкрепят вече бившия германски военен министър, все пак я поздравиха за решимостта ѝ да постигне равно представителство между мъжете и жените в ЕК, за намаляването на замърсяването на околната среда, както и за създаването на европейски фонд за безработица.

Европейската обединена левица откри несъвместимост между собствените си виждания и предложенията на Фон дер Лайен. Левите настояха за данъчна справедливост и парите за превъоръжаване да се използват за образование.

Твърдо срещу всеки, който иска да разруши ЕС

Урсула фон дер Лайен декларира пред евродепутатите, че ще се изправи твърдо срещу всеки, който иска да разруши ЕС.

„Моята страна пося смърт, разрушение и прогонване на целия континент. Баща ми разказваше какво е за него другите страни да ни подадат ръка и да ни приемат при демократичните народи. Той казваше: „Ние отново търгуваме. Когато човек търгува, се създават приятели. Те не стрелят един срещу друг.“

След което отново цитира баща си, който казвал, че „Европа е като дълъг брак – любовта не става по-силна, отколкото в първия ден, но се задълбочава“.

По този повод тя се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. По думите ѝ „трябва да преоткрием единството си, ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън”.

Фон дер Лайен започна речта си с екологичните проблеми, с които се сблъсква светът. Като свой приоритет тя посочи европейско законодателство по отношение на климата, което да позволи на Европа до 2050 г. да стане „първият континент, неутрален по отношение на климата”.

„Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто“, уточни тя и заяви, че подкрепя въвеждането на мито върху въглеродния диоксид, което да позволи на европейските фирми, които спазват екологични стандарти, да се конкурират рабвоправно в рамките на съюзе с тези, които не го правят.

Според Фон дер Лайен е необходимо ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. Тя настоя за премахване на пречките пред капиталовите пазари, както и пазарът да бъде съобразен с обществото.

„Това, което искаме да похарчим, първо трябва да спечелим. Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората“, отбеляза тя, обявявайки се за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа.

Тя подкрепи и идеята за утрояване на средствата във фонда за образование „Еразъм“. Според нея е необходимо всяко дете в ЕС, заплашено от бедност, да има достъп до основните права – образование и здравеопазване.

По отношение на миграцията германката заяви, че е необходимо преговорите по промяната на правилата от Дъблин да бъдат възобновени. Според Фон дер Лайен ЕС трябва да остане съпричастен с търсещите убежище и да подобри условията за бежанците. Едновременно с това властите в Съюза трябва да се борят срещу нелегалната миграция като засилят охраната на външните си граници и инвестират повече в страните, от които идват миграционните потоци, за да създадат перспективи за тамошното население.

Колкото до Брекзит, те декларира, че би дала допълнителна отсрочка за излизането на Великобритания от общността, „ако има нужда и основание“. И подчерта, че „при всяко положение Великобритания остава наш съюзник, партньор и приятел”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG