Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трябват ѝ поне 376 гласа. Фон дер Лайен може и да не ги събере до вторник


Урсула фон дер Лайен с водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер
Урсула фон дер Лайен с водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер

Тя има успешна кариера и богат политически опит. Владее свободно три езика и има подкрепата на европейските лидери. Като жена се вписва отлично в декларираната цел за равноправие на половете на работното място на европейските институции. Има стабилно семейство и изглежда добре по телевизията.

Какво би могло да се обърка за Урсула фон дер Лайен, когато евродепутатите гласуват дали тя да застане начело на Европейската комисия?

Всъщност шансовете тя да не успее да събере необходимата подкрепа от членовете на Европейския парламент не са съвсем нищожни.

Съпротива отвън и отвътре

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в ЕП и тази на Европейската обединена левица вече обявиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайен за председател на ЕК. Двете парламентарни групи разполагат с общо 115 гласа в 751-местния ЕП.

За да бъде избрана за поста на Жан-Клод Юнкер, Фон дер Лайен трябва да получи подкрепата на половината от членовете на ЕП – 376. На пръв поглед лесно постижимо, като се има предвид, че трите най-големи групи, които трябва да си поделят висшите постове в европейските институции, имат общо 444 гласа.

Съпротива срещу германската министърка на отбраната обаче има и в собственото ѝ политическо семейство – Европейската народна партия. Част от членовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите твърдо се противопоставят на избирането ѝ начело на ЕК. А „Обнови Европа“ (доскоро АЛДЕ) обяви условия, които Фон дер Лайен трябва да изпълни, за да получи подкрепата ѝ.

Пренебрегването на водещия кандидат обиди евродепутатите

Съпротивата срещу Урсула фон дер Лайен идва най-вече заради начина, по който тя беше избрана от европейските лидери. Членовете на ЕП недоволстват, защото беше пренебрегнат принципът на водещия кандидат (Spitzenkandidat), при избора на председател на ЕК. Според него всяка европейска партия излъчва свой кандидат за председател на Еврокомисията, а постът се заема най-често от кандидата на формацията с най-много места в ЕП.

Само че водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер изпадна от играта заради острата съпротива на Франция и на страните от Вишеградската четворка. Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс беше блокиран отново от Унгария и Полша, които имат обтегнати отношения с настоящия зам.-председател на ЕК с ресор върховенство на закона, срещу него се обяви и популисткото правителство в Италия. В крайна сметка европейските лидери се спазариха и предложиха германската министърка на отбраната за поста.

ЕНП, социалистите и либералите обвиниха Европейския съвет в неуважение към останалите институции и заявиха, че не подкрепят начина, по който е избрана тя. Евродепутатите бяха особено недоволни от факта, че Европейският съвет си е позволил да посочва предложения за председател на Европейския парламент. В крайна сметка те не избраха Сергей Станишев за този пост, а гласуваха за съпартиеца му Давид-Мария Сасоли от Италия и така запазиха баланса, договорен от европейските лидери.

Много евродепутати не бяха доволни от представените в сряда политически приоритети на Урсула фон дер Лайен и определиха представянето ѝ за неубеднително.

Ще я подкрепят ли в крайна сметка?

Макар да бяха недоволни от пренебрегването на водещия кандидат, от ЕНП все пак заявиха подкрепа за Урсула фон дер Лайен. Най-голямата група в ЕП разполага със 182 гласа. Ако Фон дер Лайен изпълни условията на „Обнови Европа“ – а именно зам.-председателско място за Маргарете Вестагер в следващата Комисия, създаване на европейски механизъм за върховенство на закона за всички страни от ЕС и по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии на страните от ЕС – тя може да очаква подкрепата на 108 евродепутати от групата. Гласовете на двете партии обаче не биха били достатъчни.

До момента липсва единна позиция на социалистите, които бяха особено разгневени, защото изборът на техния водещ кандидат Франс Тимерманс беше блокиран. По-рано лидерката на групата им в ЕП Ираче Гарсия определи Фон дер Лайен като „неприемлива кандидатура за председател на Европейската комисия“. Пред „Политико“ тя заяви в петък, че се надява групата да излезе с обща позиция в началото на следващата седмица, непоследствено преди гласуването в ЕП.

Много германски социалдемократи (които са част от управляващата коалиция в Берлин) заявиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайен. Бившият им лидер и бивш председател на ЕП Мартин Шулц я определи като „най-слабият министър“ в правителството на Меркел. Лидерът на португалските социалисти в ЕП Карлос Зориньо заяви пред „Политико“, че той и съпартийците му не са били впечатлени от представените от Фон дер Лайен приоритети.

Европейското издание отбелязва, че част от евродепутатите от групата на социалистите могат да бъдат принудени от ръководствата на националните си партии, които са на власт, да подкрепят Фон дер Лайен, която е част от споразумението за разпределението на висшите постове между лидерите на страните членки на ЕС. Те обаче не са толкова много, а фактът, че гласуването е тайно, ще даде възможност на евродепутатите да се отклонят от линиите на националните си партии.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) също не са заявили обща позиция. Такова се очаква и от евроскептиците от „Идентичност и демокрация“. Очаква се те да излязат с позиции в понеделник.

Някои консерватори са заявявали, че може да не подкрепят Фон дер Лайен в знак на протест срещу изолирането им от разпределението на висшите европейски постове. „За нас е много важно как ще бъдем третирани в европейския парламент занапред“, коментира представителят на ЕКС Ждислав Краснодебски.

Популистите евроскептици от „Идентичност и демокреция“ заявиха, че още обсъждат дали да подкрепят кандидатката на мейнстрийм партиите Фон дер Лайен. Самата тя избра да не преговаря с тях за разлика от всички останали групи в ЕП. Още преди европейските избори центристките партии декларираха, че няма да си сътрудничат с евроскептиците на Матео Салвини и Марин льо Пен. В този контекст евентуална подкрепа от тяхна страна за Урсула фон дер Лайен би била по-скоро в неин ущърб.

Предстои да стане ясно дали Фон дер Лаен ще събере подкрепата на поне 376 евродепутати, за да бъде избрана. Подкрепата на по-малко от 400 представители в ЕП би се смятала за недостатъчна, за да има новата председателка легитимност, отбелязват европейски представители пред „Политико“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG