Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалистът Давид Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент


Давид-Мария Сасоли
Давид-Мария Сасоли

Италианецът Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент. Той получи подкрепата на 345 евродепутати и беше избран от втория опит в конкуренция с Ян Захардил (160 гласа), Ска Келер (119) и Сира Рего (43).

Сасоли е член на опозиционната Демократическа партия в Италия и не е подкрепян от управляващата коалиция в Рим.

Разпределението на ключовите постове в европейските институции след изборите през май включващи договорка представител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да заеме поста председател на Европейския парламент. Лидерите на страните членки на ЕС се договориха това да бъде председателят на ПЕС Сергей Станишев, но парламентарната група на партията излъчи като кандидат италианеца Сасоли.

Във вторник в Брюксел лидерите на 28-те страни членки на ЕС се договориха германката Урсула фон дер Лайен (ЕНП) да оглави Европейската комисия, либералът Шарл Мишел от Белгия да застане начело на Европейския съвет, председател на Европейския парламент да стане представител на Алианса на социалистите и демократите, който през втората половина от мандата на институцията да бъде заменен от Манфред Вебер от ЕНП, а социалистът Жозеп Борел от Испания да стане „външен министър“ на ЕС. Французойката Кристин Лагард пък ще оглави Европейската централна банка.

С изключение на председателя на Европейския съвет, който се избира от държавните и правителствените ръководители на 28-те страни членки, всички останали кандидати трябва да бъдат одобрени от евродепутатите.

Вотът в Европейския парламент се проведе на фона на недоволство в редиците на Европейската народна партия (ЕНП), Алианса на социалистите и демократите (С&Д) и групата „Обновете Европа“ (доскоро АЛДЕ). Ключовите европейски постове са разпределени между партиите, участващи в тези парламентарни групи. Евродепутатите обаче не са доволни, защото държавните и правителствените ръководители на страните членки пренебрегнаха метода на водещия кандидат при избора на председател на Еврокомисията.

„Урсула фон дер Лайен е неприемлива кандидатура за председател на Европейската комисия за социалдемократите“, заяви лидерката на групата им в ЕП Ираче Гарсия. „Не можем просто да захвърлим принципа на водещия кандидат само защото резултатите от изборите не се харесват на някои правителствени ръководители“.

Подобна бе реакицята и на представители на ЕНП, въпреки че Фон Дер Лайен е член на тази партия. „Еропейският съвет няма да ни казва за кого да гласуваме“, каза говорителят на парламентарната група на ЕНП Педро Лопез де Пабло.

Причина за недоволството на евродепутатите е фактът, че европейските лидери пренебрегнаха принципа на водещия кандидат (Spitzenkandidat), според който всяка европейска партия излъчва свой кандидат за председател на Еврокомисията, а постът се заема най-често от кандидата на формацията с най-много места в Европейския парламент.

Водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер обаче не получи подкрепата на Франция и на Вишеградската четворка. Франс Тимерманс беше блокиран от централноевропейските страни и крайнодясното правителство в Италия. Така се стигна до избора на Фон дер Лайен, за която се заговори като възможен кандидат едва преди няколко дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG