Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо Станишев отказа да е председател на Европейския парламент


Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти от 2012 г.
Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти от 2012 г.

Сергей Станишев сам се е отказал да бъде председател на Европейския парламент, заяви самият той в изявление. Той посочи, че ще остане начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„За мен на първо място винаги са били и остават интересите и единството на Социалистическото семейство и Голямата промяна в ЕС. Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица“, се казва в изявлението на Станишев.

Във вторник стана ясно, че Станишев е бил сред обсъжданите кандидати за председател на Европейския парламент. Кандидатурата му е подкрепена от лидерите на страните членки на ЕС, включително и от българския премиер Бойко Борисов. Уговорката е била той да заема поста през първата половина от петгодишния мандат на институцията, а след това председател да стане Манфред Вебер от ЕНП, който беше кандидат за председател на Европейската комисия, но не събра подкрепа.

По-късно обаче беше съобщено, че парламентарната група Прогресивен алианс на социалистите и демократите за Европа се е обединила около италианеца Давид Сасоли.

„Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент“, заявява Станишев.

Председателят на ПЕС изрази разочарование, че водещият кандидат на партията Франс Тимерманс не е избран за председател на Еврокомисията. „Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. [...] Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG