Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шарл Мишел вече е председател на Европейския съвет


Белгийският премиер Шарл Мишел малко след назначаването му за председател на Съвета на ЕС.
Белгийският премиер Шарл Мишел малко след назначаването му за председател на Съвета на ЕС.

Служебният премиер на Белгия Шарл Мишел бе назначен от лидерите от ЕС за следващ председател на Европейския съвет, съобщи БТА. В изявление пред журналисти в Брюксел Мишел посочи, че за него е "голяма чест и привилегия" да бъде назначен за следващ председател на Европейския съвет и увери, че ще положи всички усилия, за да отговори на очакванията за неговата роля.

"Осъзнавам огромната отговорност и ще направя всичко възможно да изпълня тази задача", заяви той и подчерта, че предизвикателствата пред ЕС са "многобройни и огромни". Следващите години "са много важни за бъдещето на европейския проект и аз съм убеден, че ще бъде много важно да се защитава и насърчава нашето единство, нашето многообразие и особено нашата солидарност", отбеляза приемникът на Доналд Туск начело на Европейския съвет.

Евролидерите избраха германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за най-важния пост в Европейската комисия - неин председател. Кандидадурата ѝ обаче трябва да бъде одобрена от депутатите в Европейския парламент. Това стана след тридневен маратон на преговори. Начело на Европейската централна банка е предложена французойката Кристин Лагард, която в момента ръководи Международния валутен фонд. Тъй като и двете са от дясноцентристкия спектър, либералите в лицето на белгийския премиер Шарл Мишел получават Европейския съвет, а испанският социалист Жозеп Борел ще е върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Мишел обаче получава мандат за две години и половина с възможност за втори.

Договорката между евролидерите включваше и още нещо - Европарламентът да се ръководи от българина Сергей Станишев като представител на ПЕС и Манфред Вебер от ЕНП, като двамата си поделят по половин мандат от 2 години и половина.

Това обаче няма да се случи. Късно снощи Станишев не бе подкрепен като кандидат за председател на Европейския парламент от евродепутатите от собствената си група "Социалисти и демократи". По-късно той обясни, че сам се е отказал. Вместо него повечето от тях издигнаха за днешния вот в пленарната зала италианския си колега Давид Сасоли.

Манфред Вебер пък сам се отказа и заяви, че ще остане да ръководи групата на ЕНП в Европарламента. Заседанието в пленарната зала в Страсбург започва днес в 10 часа българско време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG