Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима шефове в ДФЗ са задържани по делото за европроекти на Миню Стайков


Миню Стайков
Миню Стайков

Специализираната прокуратура, ГДБОП и КПКОНПИ проведоха акция по задържането на шестима ръководители от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по подозрение, че са облагодетелствали собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков.

Арестите им бяха в рамките на последното дело срещу алкохолния бос – за злоупотреба с еврофондове. Първите му две обвинения, по които той прекара максималния законов срок от 8 месеца зад решетките, са за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол.

Спцпрокуратурата пристъпи към арестите на заподозрени ръководни служители в ДФЗ цели 9 месеца след образуването на делото. По информация на Свободна Европа досъдебното производство за злоупотреба с еврофондове е образувано още в началото на октомври миналата година.

Тогава от първото дело срещу Миню Стайков са отделени материали за негови европроекти, по които още тогава е образувано разследване. Защо спецпрокуратурата пристъпи към повдигане на обвинения срещу Стайков чак в началото на май, оттам досега не са обяснили официално.

Факт е обаче, че това се случи само 3 дни преди да изтече максималният 8-месечен срок, в който той можеше да бъде държан в ареста по първите си две обвинения и ако не му бе повдигнато ново, трябваше да излезе на свобода.

Сега, два месеца по-късно, в ареста попадат шестима ръководители в ДФЗ, за които по думите на заместник главният прокурор Иван Гешев „има данни за длъжностни престъпления“.

„Корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие, което съответно създава едно чувство за несправедливост у българските граждани“, коментира още Гешев.

Той не спомена имената на задържаните, но по описанието, което даде, стана ясно, че един от тях е зам-директорът на фонда Калоян Костадинов, заел мястото на избраната през май за евродепутат от ДПС Атидже Алиева-Вели.

Претъпленията, за които са заподозрени Миню Стайков и арестуваните във вторник са извършени именно по нейно време. Тогава директор на ДФЗ бе бившият земеделски министър Румен Порожанов, но Гешев подчерта, че засега няма данни той да е замесен в този случай.

По думите на заместника на главния прокурор Сотир Цацаров собственикът на „Винпром Карнобат“ е разследван за неправомерно получаване на 8 милиона лева европейско финансиране. По кои точно мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са били получени субсидиите, Гешев обаче не уточни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG