Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светла Баева и Рая Раева, които се борят за сексуално образование


Рая Раева и Светла Баева
Рая Раева и Светла Баева

Какво се случва, когато сексуалното образование за момичета е табу? Статистиката сочи, че броят на нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести. Едва в 10% от училищата в България има часове по сексуално образование според данни, изнесени от омбудсмана на Република България. А България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичета между 14 и 19 години, сочат денните на СЗО.

С това се борят Светла Баева и Рая Раева, които създадоха проекта „В като Вагина“ – илюстрирана книга за момичета с образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето.

Рая Раева е завършила философия в СУ „Св. Климент Охридски” и работи като специалист „Кампании и комуникации” в Български хелзинкски комитет (БХК). Преди това е работила като главен редактор на експерименталното онлайн списание за млади автори Banitza.net.

Светла Баева също доскоро е била част от екипа на БХК, където се е занимавала с развитието и организирането на застъпнически дейности. Сега е директор „Кампании” във Fine Acts. Завършила европеистика и комуникации в Американския университет в България, а след това получава магистърска степен по международни отношения и политология в Амстердам.

Двете са активистки за човешки права, които от години се занимават с правата на жените и стоят зад редица кампании и инициативи като “Паметни жени” – кампания за популяризиране на приноса на жените в българската история и “СуперЖените” колекция от образователни карти за оцветяване.

„Решихме да създадем книгата, защото видяхме, че има нужда. Само 10% от училищата в Бълагия провеждат часове по сексуално образование“, обяснява Светла Баева в интервю. „Всяко училище само избира дали да има такива часове и избира какво да включи в тях.“

Двете забелязват, че липсата на сексуално образование влияе в по-голяма степен на момичетата, отколкото на момчетата. „Затова решихме да се обърнем именно към тях. Тази липса на часове по сексуално здраве в училище резултира в много плашещи статистики, които нареждат България заедно с Румъния на първо място в Европа по нежелани бременности при момичета между 15 и 19-годишна възраст“, казва Рая Раева.

Те изтъкват, че има данни, че момичетета в България започват да водят полов живот на много ранна възраст – средно 14-15 години. „Още по-притеснително е, че деца имат полови контакти без въобще да знаят за рисковете и как да се предпазят, без дори да познават анатомията си“, изтъква Светла Баева.

Според авторките тези теми са табу, за сексуалното здраве не се говори достатъчно. „Това е изключително вредно, защото така оставяме децата си с вързани очи да се справят в живота, тоест да се учат на принципа проба-грешка“, казва още Светла Баева.

Двете разказват, че в продължение на месеци са проучвали редица изследвания, публикувани в България и в чужбина. Книгата е правена в сътруничество с медицински експерти, професионалисти в сферата на сексуалното образование, юристи, защото за авторките е важно съдържанието да бъде достоверно и правилно от експертна гледна точка.

Това обаче не значи, че книгата не е написана на разбираем език за младите момичета. Това се случва и благодарение на излюстрациите, които са дело на Борислава и Михаела Караджови.

„Сексуалното образование по никакъв начин не е се ограничава с това, което не трябва да правим, не е само как да се предпазим от сексуално предавани инфекции или нежелана бременност. То е много повече от това. Например как да следим здравословното си състояние, как да се грижим за здравето си, как да влизаме в пълноценни социални и сексуални взаимоотношения с партньорите си, които да са базирани на достойнство, как да забелязваме нередности в дадени ситуации и как да можем да си защитим правата“, заключават те.

Въпреки че е насочена към момичета на възраст между 14 и 19 години, авторките на проекта вярват, че поради съществуващото табу около тези въпроси, книгата е също толкова подходяща за жените на 20 и 30 години.

За да отпечатат книгата, нейните създателки стартираха кампания за набиране на средства под името Vagina Matters: A Sex Ed Book for Girls. Пътеводителят ще бъде разпространяван безплатно онлайн и офлайн в цялата страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG