Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавите от Г-7 поискаха спешни мерки срещу криповалутата на Фейсбук


Преди месец "Фейсбук" обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута "Либра“

Финансовите министри на държавите от Г7 смятат, че трябва да се предприемат „спешни мерки“ по повод подготвяното от технологичния гигант „Фейсбук“ стартиране на криптовалутата „Либра“, съобщи Ройтерс.

„Суверенитетът на нациите не може да бъде застрашаван“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер, потвърждавайки за консенсуса за необходимостта от незабавни действия.

Преди месец „Фейсбук“ обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута „Либра“, която ще се базира на блокчейн технология. Представители на компанията обявиха, че извършването на преводи ще бъде изключително лесно и достъпно, а целта е да се достигнат държави, в които хората нямат широк достъп до банкови услуги, но разполагат с интернет. Редица компании, сред които Visa, PayPal и Master card, заявиха, че ще вложат по 10 млн. долара в създаването на консорциум за управлението на бъдещата компания.

Според немският финансов министър Олаф Шолц плановете на компанията на Марк Зукърбърг не са „премислени докрай“, допълвайки, че се повдигат множество въпроси по отношение на защитата на данни.

По рано през годината членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Коер бе поставен начело на група в Г7, която трябваше да проучи детайлно въпросите около криптовалутите и в частност тези, които наподобяват Либра. По данни на Ройтерс той е представил доклада си пред финансови министри и шефове на централни банки.

Според самите банкери, ако от Фейсбук поискат да взимат депозити, ще се нуждаят от лиценз за банкиране и ще бъдат подложени на стриктни регулации.

„Фейсбук“ е подложена на редица разследвания в САЩ и Европа по повод случаи на провал в защитата на данните на потребители най-популярен, от които е този с британската компания „Кейбридж аналитика“. Очаква се компанията да получи и рекордна глоба за този случай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG