Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен: Джендър баланс при еврокомисарите и сдобряване с Източна Европа


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаква предложения за еврокомисари до 26 август. Това става ясно от писмо, разпратено до премиерите на всички държави членки от секретариата на Съвета на ЕС, цитирано от „Политико”.

Всяко правителство трябва да номинира по двама души – мъж и жена. Фон дер Лайен ще може да избира между тях, за да изравни броя на мъжете и жените еврокомисари. Целта е, както обяви тя самата в речта си пред Европейския парламент, да създаде идеално балансирана по полов признак Европейска комисия.

В момента 15 държави вече са обявили по една номинация, като превесът на кандидатите мъже е значителен. Само пет жени, заедно с председателката, са предложени от своите страни. От по-големите страни остават неясни имената на бъдещите комисари от Франция и Италия, както и дали Обединеното кралство, което трябва да напусне ЕС ден преди встъпването в длъжност на новата Европейска комисия, ще представи кандидати.

България е номинирала Мария Габриел, която е член на комисията на Жан-Клод Юнкер и отговаря за цифровото общество. Премиерът Бойко Борисов заяви, че България би била доволна, ако може да запази същия ресор.

Европейският парламент ще препита посочените от председателката на Комисията кандидати между 30 септември и 8 октомври, а одобрението на новата Европейска комисия ще бъде гласувано от евродепутатите между 21 и 24 октомври, за да може тя да встъпи в длъжност от 1 ноември.

Смекчаване на отношението към Източна Европа

Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани, предаде ДПА.

В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети, заяви Фон дер Лайен.

В интервю за германския вестник "Зюддойче цайтунг" тя добави, че финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка.

Фон дер Лайен беше номинирана от европейските лидери за председател на Европейската комисия, след като няколко централно европейски държави, сред които Унгария и Полша, отхвърлиха кандидатурата на Франс Тимерманс, който отговаря в комисията нае Жан-Клод Юнкер за спазването на върховенството на правото. Именно той започна наказателна процедура за нарушения на независимостта на съдебната власт в Полша и подкрепи настояването на Европейския парламент такава процедура да бъде открита и срещу Унгария.

В сряда Европейската комисия прие предложение за въвеждане на механизъм за ежегодно контролиране на състоянието на законността и разделението на властите във всички държави членки. Не е ясно дали то ще бъде използвано от екипа на Фон дер Лайен за изработване на законодателно предложение.

В четвъртък Франс Тимерманс, който по споразумението между европейските лидери, ще запази поста си на старши вицепрезидент и в новата Комисия отказа да съобщи дали ще продължи да работи в същия ресор. Той обаче изрази категорична убеденост, след няколко разговора с Фон дер Лайен, че и следващата Европейска комисия ще е „толкова ясна по отношение на върховенството на правото, колкото настоящата”.

Нямам абсолютно никакво съмнение, че следващата Европейска комисия под председателството на Уксула фон дер Лайен ще е толкова силна, конкретна, решена, колкото сегашната, заяви Тимерманс.

Новоизбраната председателка на Европейската комисия намекна също в интервюто си за "Зюддойче цайтунг", че Италия може да получи отстъпки по отношение на бюджета си. Тя каза, че европейските правила имат голяма гъвкавост, която може да се използва за насърчаване на инвестициите.

Реформа на Дъблинското споразумение

Тя призова и към солидарност със страните, принудени да се сблъскват с проблема на миграцията, съобщава БТА. В интервю за испанския вестник "Ел Паис" тя подчерта, че иска да реформира системата за даване на убежище, предвидена в споразумението от Дъблин. "Длъжна съм да призная, че ми е интересно как е могло да бъде подписано толкова неудачно споразумение", добави тя.

"Разбирам, че страните, които са външни граници на ЕС, не искат да продължават да решават сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата солидарност", заяви Фон дер Лайен. "Вече видяхме, че миграцията не е явление, което ще изчезне", предупреди тя. "Но в същото време сме длъжни да търсим хуманни решения".

Необходими са големи инвестиции в Африка, за да намалее миграционния натиск. Трябва да се води и борба с организираната престъпност, да се реформира споразумението от Дъблин и да се гарантира, че Шенген ще може да оцелее, като едновременно това се защитават границите, добави Фон дер Лайен.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG