Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът по правата на човека осъди Русия за действия срещу ЛГБТ общността


Служители на реда задържат участничка в събитие на ЛГБТ общността в Русия през май 2019 г.
Служители на реда задържат участничка в събитие на ЛГБТ общността в Русия през май 2019 г.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Руската федерация заради отказ да регистрира 3 ЛГБТ организации в последните години. Властите ще трябва да изплатят и обезщетение от 42, 500 евро на засегнатите, съобщи специализирания сайт Genderland, цитирайки Франс 24.

От 2006 до 2011 г. Rainbow house”, „The movement for Marriage Equality” и „Sochi Pride House” са опитали да се регистрират като организации, но от правителството им отказват с мотиви, че те „ще разрушат моралните ценности на обществото“, могат да „отлсабят суверенитета на Русия и териториалната и цялост ... като намалят раждаемостта в страната“, както и че нарушават правата на руснаците, според които демонстрирането на еднополови сексуални отношения е оскърбително.

„Ключовото основание за отказ на регистрация на организациите е свързано с работата им по "популяризирането на правата на ЛГБТ обществото“, посочват от ЕСПЧ и добавят, че това оснавание не може да се счете за разумно и обективно и представлява дискриминация на базата на сексуалната ориентация. Съдът постановява, че правата на организациите са нарушени по няколко точки, включително правото за свобода на сдружаване и свобода от дискриминация.

През 2013 г. Русия прие закон, забраняващ всички публични изказвания, свързани с „нетрадиционни сексуални ориентации“, който бе приет под претекст, че цели да предпази децата и младежите. След приемането му законът допринася за засиленото стигматизиране, тормоз и насилие срещу ЛГБТ обществото в страната, коментира „Хюман райтс уоч“.

ЕСПЧ, Комитетът по правата на детето, Съвета на Европа и други организации осъдиха приемането на закона и бастояха за неговата отмяна.

*Корекция: първоначално статията е публикувана с друг източник в първия абзац.​
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG