Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: Извършителят на хакерската атака ще си понесе отговорността


Премиерът Бойко Борисов по време на националното военноморско учение "Бриз 2019"
Премиерът Бойко Борисов по време на националното военноморско учение "Бриз 2019"

Провелият хакерската атака ще понесе отговорността за нея. Това заяви в петък във Варна министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Дневник.

"То е като при пожарникарите. Те няма как да знаят, че някой ще подпали нещо. Като стане - отиват и гасят", каза премиерът във връзка с действията на властите по случая, след което посети огнеборци във варненския квартал „Аспарухово“.

Борисов призова Кристиян Бойков,който първоначално беше задържания, но освободен в четвъртък, да помогне на полицаите като осигури достъп до сървърите на фирмата, в която работи, както и на компютрите си, тъй като данните на тях били сериозно криптирани.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е възложил на държавното дружество „Информационно обслужване“ да извърши пълна проверка на системите на НАП с цел да бъде предотвратен евентуален нов пробив. Той каза, че директорът на агенцията по приходите Галя Димитрова не се е появявала в публичното пространство след хакерската атака, тъй като е в платен годишен отпуск.

„Едва ли си изкарва добре“, коментира министъра.

Според Горанов разпространените файлове не са работни, действащи файлове на НАП и направи сравнение с хард дисковете на персоналните компютри, от които може да бъде взета информация за действия за „последните 10-15 години“. Финансовият министър направи и сравнение на настоящата ситуация със срива на банковата система през 90-те години.

"Няма оправдание за пробива в базата данни на Приходната администрация. Според мен по-голям обхват на българското население беше засегнато от кризата през 90-те години, от които се срина банковата система и доларът достигна 3000 лв.“, коментира Горанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG