Връзки за достъпност

Извънредни новини

Томислав Дончев: Атаката срещу НАП има за цел да клати правителството


Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев

"Дълбоко не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже някой колко е велик. Ако е организирано отвътре, от страната, това има за цел да клати правителството. Ако е организирано отвън, има за цел да се клати държавата". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в събота пред бТВ по повод пробива в системата на Националната агенция по приходите (НАП), който доведе до изтичането на лични данни на над 5 млн. физически лица и фирми.

За разлика от повечето представители на властта Дончев коментира, че случилото се е много тежък инцидент, като допълни, че през изминалата седмица други 4-5 институции също са били обект на хакерски атаки. Той добави, че са правени одити на висчки критични системи, но в случая с НАП е наличен външен достъп за електронни услуги на гражданите, което прави данните много по-уязвими.

Вицепремиерът съобщи, че следващите действия на властта ще бъдат свързани с анализ на изтеклите данни и с това за какво потенциално биха могли да бъдат използвани. Дончев посочи като изключително важна и необходимостта гражданите да получат отговори от държавата за това дали някой може да злоупотреби с данните им.

„Трябва да върнем доверието на хората в електронните услуги“, каза още той.

Според Дончев, за да бъде установено кой е виновен, трябва да се проследи кой-какво е свършил и дали има хора, които са допуснали пропуски, след което виновните ще понесат вината си. Вицепремиерът сподели и виждането си, че е необходимо за киберсигурността да се харчат повече от отделяните към момента около 5 млн. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG