Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 20 хиляди в Москва протестираха с искания за честни и свободни избори


Протестите в Москва
Протестите в Москва

Над 20 хиляди души, сред които видни представители на опозицията, протестираха в събота в центъра на Москва с искания за честни и справедливи избори. Повод за събитието стана решението на властите да откажат регистрация на близо 30 кандидати, основно представители на опозицията, за изборите за градски парламент на руската столица, които ще се проведат през септември, съобщи Ройтерс.

„Не съм виждал да се събират толкова много хора от 2012 г. Много съм щастлив, че десетки хиляди московчани не останаха безмълвни, не приеха унижението, а излязоха да протестират“. Това написа в Туитър опозиционният лидер Алексей Навални по повод съботния протест. През 2011 и 2012 г. той застана начело на серия от протести в Москва, които бяха най-големите след встъпването във власт на Владимир Путин, а обект на недоволство тогава станаха проведените национални парламентарни избори.

Недопуснатите за изборите през септември кандидати твърдят, че са си осигурили нужния брой подписи, но са били спрени, защото оспорват контрола над властта, упражняван от президента Путин.

Хората, които излязоха по улиците на Москва, издигнаха надписи „Имам правото да гласувам“ и „Путин лъже“.

Това е поредният протест в Русия в последните месеци. Медици излязоха на улиците с искания за повишаване на заплатите в сектора, жителите в северната провинция Архангелск водят битка с плановете на правителството да създаде сметище в региона, а в Екатерининбург протестиращите успяха да спрат градската управа в построяването на църква на централен площад.

Алексей Навални съобщи, че ще бъде организиран нов прост на 27 юли, ако властите не регистрират опозиционните кандидати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG