Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мирослава Тодорова: "Не се чисти" е технология за насаждане на страх


Съдия Мирослава Тодорова
Съдия Мирослава Тодорова

"Не се чисти" е код, който влиза в тенденцията на други кодове: "Да се удари", "Да се опраска", "Да не се опраска" в тефтерчето на Филип Златанов. Това каза съдия Мирослава Тодорова, след като личните ѝ данни и тези на семейството ѝ бяха публично оповестени от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Това стана при публикуването на имуществените декларации на магистратите. Данните на Тодорова, партньорът ѝ и непълнолетният им син са единствените огласени сред декларациите на над 4000 магистрати. Във файла, озаглавен NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII, не бяха заличени ЕГН-тата на Тодорова и семейството ѝ, номерата на личните им карти, както и адресът им.

В предаването "120 минути" на бТВ Тодорова определи случая като "технология за насаждане на страх" и заяви, че ще потърси правата си за неправомерно разкриване на лични данни.

Тя съобщи, че не е получила извинение от ИВСС, нито някой се е поинтересувал дали тя и семейството ѝ са в опасност. По закон Инспекторатът трябва да пази личните данни на магистратите.

"Ако съдът не е независим, гражданите са много уязвими и правата им могат да бъдат сведени до декоративна илюзия", каза Тодорова.

"Трябва да бъдем подкрепени, за да не се окаже демокрацията под угроза. Изисква се компетентните органи да дадат отговор има ли опасения, има ли поръчител и каква е целта. Ако това не стане, сме изправени пред имплозия на институциите, т.е. На такава степен на вътрешна корупция, която представлява риск за националната сигурност", посочи съдията от Софийски градски съд (СГС).

Тодорова е наказателен съдия и като такава разглежда тежки дела, често със сериозни присъди. Публикуването на домашния ѝ адрес би могло да е заплаха за сигурността ѝ и за тази на семейството ѝ, изтъкна и самата тя пред бТВ.

Съдия Тодорова е позната сред своите колеги като съдия, чиито актове се потвърждават от горните инстанции. Тя е бивш председател на Съюза на съдиите в България и негов активен член. Наред с това е търпяла дисциплинарни наказания за забавени дела, при които ВСС традиционно не отчита натовареността ѝ.

Покрай публичния ѝ конфликт с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов тя бе уволнена от СГС, което провокира съдии да протестират. Впоследствие Върховният административен съд (ВАС) отмени уволнението и тя бе понижена до съдия в Софийския районен съд за две години, което тя изтърпя и се върна в СГС.

Публичното оповестяване на личните данни на съдия Тодорова и семейството ѝ стана факт непосредствено, след като Съдийската колегия на ВСС реши да намали периодичната атестация на работата ѝ от 94 на 89 точки, тъй като срещу нея има висящо дисциплинарно производство за забавени дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG