Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция търси подкрепа за избор на Кристалина Георгиева начело на МВФ


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Франция проучва възможности за премахване на възрастовите ограничения за кандидатите за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), за да изчисти пътя на Кристалина Георгиева за поста. Това съобщи в понеделник в. “Файненшъл таймс”.

Френският финансов министър Бруно Ле Мер неформално е предложил Георгиева за поста на среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили миналата седмица, твърдят трима европейски служители. Според тях възрастта е единствената пречка пред нея.

Уставът на МВФ гласи, че управляващите директори трябва да са на възраст под 65 години при назначаването си и не могат да останат на поста след навършването на 70 г.

Правилото дисквалифицира Георгиева, 65-годишният български изпълнителен директор на Световната банка, както и Марио Драги, 71-годишният президент на Европейската централна банка.

Новината идва, след като миналата седмица финансовите министри от еврозоната се договориха да отстояват единна кандидатура, за да увеличат шансовете постът да бъде запазен за Европа, след като настоящият директор на МВФ Кристин Лагард беше номинирана за следващ председател на Европейската централна банка.

Йерун Дайселблум, бивш холандски финансов министър и бивш председател на Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната, се очерта като фаворит за директор на МВФ, но срещна съпротива от Италия заради неотстъпчивостта си по отношение на стриктното придържане към правилата за финансова дисциплина. Шансовете на другия кандидат за поста Марк Карни, роденият в Канада управител на Bank of England, се оценяват като слаби.

На този фон името на Кристалина Георгиева се появява заедно с още няколко кандидатури, които ще бъдат тествани през следващите месеци. Тя има опит в международната политика и икономика, придобит в Световната банка и по време на шестте си години като европейски комисар по бюджета в Брюксел.

Недостатък ще бъде относителната липса на опит в областта на финансовите пазари и политиките за макроикономическа стабилност, пише вестникът, като добавя, че някои европейски държави поставят условие кандидатът да е бил финансов министър с опит в справянето с финансовата криза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG