Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Тотев няма да се кандидатира за кмет на Пловдив


Иван Тотев
Иван Тотев

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на местните избори през октомври. Като причина за оттеглянето си той посочи умора.

"След 12 години в управлението чувствам умора и нещо като бърнаут", заяви той пред журналисти.

Преди да стане кмет на Пловдив, Тотев беше кмет на район „Източен”, депутат в 41-вото Народно събрание и областен управител на Пловдив.

Преди 10 дни на сесията на общинския съвет в града Тотев обяви, че се приемат предложения за кмет като процедурата е открита за граждани и обществени организации. Той повтори призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „свежа кръв в партията”.

Тотев, който е и лидер на местната структура на ГЕРБ в Пловдив, заяви, че ще продължи да работи за партията.

Смятан за близък до освободения от постовете си бивш заместник на Борисов Цветан Цветанов, Тотев напуска управата на втория по големина град в България след два последователни мандата.

Осемгодишното управление на Тотев беше съпътствано с множество проекти за реконструкция на централната част на града, както и с протести срещу презастрояване и незаконно строителство в зелени зони.

Срещу Тотев бяха започнати проверки за изразходването на парите за церемонията за откриването на Пловдив - Европейската столица на културата.

През 2017 г. кметът Иван Тотев беше отстранен за няколко месеца от длъжност заради решението му за пряко договаряне за изграждането на зоокът в града, който е ощетил общината с 690 000 лв. В обвинителния акт бяха открити много процедурни грешки и съдебното преследване беше прекратено.

Според в. „Сега” отказът на Тотев да се кандидатира на местните избори отваря пътя пред областния управител на Пловдив Здравко Димитров да бъде номиниран от ГЕРБ за поста. Двамата се конкурираха за кметското място през 2015 г. Тогава Димитров бе издигнат от Реформаторския блок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG