Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Който не вярва - да провери“. Има ли нов път до плажа Листи в природен парк "Странджа"?


Стопкадър от пътя към плажа Листи
Стопкадър от пътя към плажа Листи

Няма как да се установи еднозначно дали продуцентската компания, която снима реалити формата „Игри на волята“, е прокарала незаконен път до плажа Листи в природен парк „Странджа“. Причината е, че горските пътища не винаги се отразяват в действащите планове на горските стопанства. Такъв е случаят и с горскостопанския план на община Царево, в който няма описан подробен маршрут до плажа Листи. Ето защо няма как да бъде извършена проверка, след като природозащитници обвиниха продуцентска къща „Олд скуул“, че унищожава природен парк „Странжда“.

В петък следобед организацията „За да остане природа в България“ съобщи, че са унищожени дървета и прокаран път до плаж Листи в защитена зона "Силистар", част от Природен парк „Странжда“. В социалните мрежи те разпространиха снимки и видео, показващи прясно разоран с булдозер маршрут.

Тома Белев от Асоциация на парковете в България припомни, че е забранено прокарването на нови пътища на територията на защитената зона „Силистар“. „Получихме сигнал от човек на място. Тя е заснела, как на плажа Листи, най-големият от трите плажа, които е класирало Министерството на туризма, има създаден път до него. Ние не можем да преценим дали е съществуващ или е разчистван стар път към него. Това, което се вижда от самите кадри, е, че са премахвани и избутвани дървета”, каза той.

Човекът на място е Гергана Николова, която обясни пред Свободна Европа, че ясно си личи, че пътят е нов. И стига на 20-тина метра от плажа. Самата Николова е останала на плаж Листи, въпреки че представители на екипа са ѝ обяснили, че ще им пречи, ако „не си избере ъгълче, а те да снимат в другата посока“.

Николова разпространи във фейсбук профила си поредица видеа, които показват пътя и разположени походни съоражения на Листи.

Имало ли е път?

Единствените, които имат право да копаят във въпросния участък, са представители на горското стопанско, които поддържат горските пътища.

Преди ден директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов, цитиран от БНР, съобщи, че нови пътища на територията на „​Странджа“ не са прокарвани.

„Това са стари съществуващи пътища, по които е извършено престъргване с тежка техника. Категорично по цялото трасе няма съборени дървета. Единствено в долния край, където свършва пътят на метри от морето, има съборени на две места по десетина дървета, но те са издънкови стебла, не е ценна дървесина“, увери Божанов.

Жители на Синеморец пък твърдят, че пътят никога не е свършвал толкова близо до плажа. „Пътят свършваше доста по-нагоре, в самата гора и никога не е слизал долу почти до ивицата“.

„Също така на пътя никога не е имало подобни широки участъци, каквито са направени сега“, коментират още местни хора.

Природозащитниците обаче казват, че няма как да се провери кой казва истината именно заради липсата на горскостопанските планове. „Положението в момента е „който не вярва – да иде и да провери“, допълват те.

Може ли да се мине? Не, не може

Потърсен за коментар един от продуцентите на предаването, Никола Тупарев, обясни пред Свободна Европа, че компанията им не е ползвала никаква тежка техника, а на мястото снима малък екип, който не се нуждае от големи съоръжения. „Ние нито имаме право да копаем пътища, нито сме копали пътища“, каза той.

„Най-голямата машина, която ползваме, е бус за превозване на участниците“, обясни той. След което допълни, че екипът е малък: „има дневна и нощна смяна: оператори, спасител и охрана“.

Веднага след това обаче Гергана Николова изпрати в редакцията на Свободна Европа снимки и видео, които илюстрират, че в част от „новия“ участък на горския път има паркирани леки автомобили и автобус, а на плажа, който се намира в природния парк, има следи от запален огън.

Охраната на продукцията (наета местна СОТ-фирма) гони Николова и я заплашва, че ще счупи телефона й и я предупреждава да не минава през парка до плажа.

Свободен ли е достъпът в природен парк "Странджа"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG