Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания сформира мисия за охрана на танкерите в Персийския залив


Кораб на Революционната гвардия на Иран задържа плаващият под британски флаг шведски танкер “Стена имперо”.
Кораб на Революционната гвардия на Иран задържа плаващият под британски флаг шведски танкер “Стена имперо”.

Великобритания търси съюзници в ЕС за изпращане на кораби, които да охраняват танкерите в Ормузкия проток.

Британският външен министър Джереми Хънт не съобщи кои страни ще се включат във военноморската мисия, чиято цел е обявена като гарантиране на сигурността на корабоплаването в Персийския залив.

Ден по-рано обаче той разговаря с външните министри на Германия Хайко Маас и на Франция Жан-Ив Ле Дриан.

“Не търсим конфронтация, използваме всяка възможност за деескалация на ситуацията”, увери Хънт и добави, че “свободата на навигацията е принцип, който Великобритания и съюзнициите й винаги ще бранят”.

По-късно първият вицепрезидент на Иран Есхаг Джахангири заяви, че такава европейска мисия е ненужна и че "присъствието на чужденци в региона само по себе си провокира напрежение". Пред иранската телеграфна агенция, цитирана от Ройтерс Джахангири добави, че такава европейска операция "освен, че ще увеличи несигурността, няма да постигне нищо".

Засега официален представител на ЕС не е коментирал британската инициатива.

Иран и Великобритания си размениха вчера декларации, след като Техеран отхвърли призива на Лондон да освободи задържания танкер “Стена имперо”, плаващ под британски флаг и екипажът му, въпреки призивите на Лондон. Обединеното кралство пък се позовава на ареста на своя кораб “Грейс 1” в началото на месеца в Гибралтар.

Иран твърди, че шведският танкер под британски флаг е отказал да се обозначи пред властите и е изключил транспондера си, след като е ударил иранска рибарска лодка.

Великобритания посочва като причина за задържането на иранския кораб нарушаване на европейското ембарго за доставки на петрол на Сирия.

От началото на май няколко петролни танкера бяха атакувани в Персийския залив, Ормузкия проток и Залива на Оман, като западните сили обвиняват Иран за инцидентите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG