Връзки за достъпност

Извънредни новини

Южна Корея е обстреляла руски самолет, влязъл във въздушното ѝ пространство


Руският стратегически бомбардировач Ту-95
Руският стратегически бомбардировач Ту-95

Южнокорейски изтребители са обстреляли руски разузнавателен самолет, навлязъл във въздушното пространство на страната във вторник. Това съобщиха властите в Сеул, цитирани от Би Би Си. Изстреляни са 360 автоматични откоса по руския самолет.

Според министерството на отбраната в Южна Корея руският самолет е навлязъл два пъти в корейското въздушно пространство над островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров в Японско море. Островите са окупирани от Сеул, но претенции към тях има и Япония.

Властите в Южна Корея съобщават група руски и китайски военни самолети, които са навлезли в корейската опознавателна зона за противовъздушна отбрана. Групата се състояла от два руски бомбардировача Ту-95, един руски самолет за наблюдение А-50 и два китайски бомбардировача H-6.

Руски разузнавателен самолет А-50
Руски разузнавателен самолет А-50

​Според руското министерство на отбраната, което отрича инцидента, два руски бомбардировача, са прелетели над „неутрални води” по време на планирано учение. Москва отхвърля и твърденията за стрелбата. Русия, че твърди южнокорейски самолети са извършили опасни маневри, застрашили руските летателни машини, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА "Новости".

Москва отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на "произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана". Според руските власти подобна зона не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия.

Руски и китайски самолети са навлизали и преди в корейската зона, но досега не се е стигало до стрелба, посочва Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG