Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИВСС за личните данни на съдия Тодорова: "NE SE CHISTIIII" не е указание, а технически проблем


Съдия Мирослава Тодорова
Съдия Мирослава Тодорова

Изнасянето на личните данни на съдия Мирослава Тодорова и нейното семейство е пропуск, а не тенденциозно отношение спрямо нея. Това обясни главният съдебен инспектор Теодора Точкова в писмено изявление, цитирано от "Де Факто".

В четвъртък имуществената декларация на съдията от Софийски градски съд беше публикувана без да бъдат заличени личните ѝ данни и тези на семейсттвото ѝ - ЕГН, номера на лични карти и домашен адрес. Файлът на декларацията на Тодорава беше озаглавен "NE SE CHISTIIII".

Според изявлението на Точкова отговорен за пропуска е нeнaзoвaн cлyжитeл нa Инcпeĸтopaтa ĸъм BCC c иĸoнoмичecĸo oбpaзoвaниe. Той е трябвало да провери декларацията на съдия Тодорова и да заличи личните данни в нея, но не успял да го направи поради технически причини.

„Πpeпpaтĸaтa „нe ce чиcти“ би cлeдвaлo дa e ĸъм cиcтeмния aдминиcтpaтop, ĸoйтo нa бaзaтa нa тexничecĸитe cи yмeния, дa извъpши нyжнoтo изчиcтвaнe (зaличaвaнe)“, пише в позицията.

„В cлyчaя нямa тeндeнциoзнo oтнoшeниe ĸъм cъдия Toдopoвa, ĸaĸвитo oпити зa тълĸyвaнe ce тиpaжиpaт в мeдийнoтo пpocтpaнcтвo, a e изпoлзвaн изpaзът, зa дa ce cигнaлизиpa зa нecпpaвянe c тexничecĸи пpoблeм.“

Това е първата реакция на съдебната власт, която запази пълно мълчание по казуса в първите дни след огласяването на данните. Коментарът на главния съдебен инспектор идва след като съдия Тодорова призова за защита от държавата, определяйки случая като опит за насаждане на страх у магистрати.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа казуса следващия вторник.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоя на 30 юли, когато е последното заседание на колегията преди лятната ваканция Точкова да бъде поканена, за да обясни ситуацията. Тя обаче е в отпуск до 31 юли. Лозан Панов предложи да бъде изслушана и самата Тодорова. Той каза, цитиран от "Де Факто", че обяснението на Точкова не го убеждава, че няма тенденциозност в изнасянето на данните.

По време на дискусията членът на колегията Атанаска Дишева заяви, че има известна тенденциозност по отношение на името, още повече, че това е единствен подобен случай. Странно, според нея, е името на файла "не се чисти".

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, цитиран от БТА, че се развиват конспиративни теории, без да е правена проверка. Трябва да разберем дали това е целенасочено, да не преекспонираме личността, посочи той.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков определи като недопустимо публикуването на лични данни на магистрат.

Членът на ВСС Вероника Имова смята, че случилото се е неправомерен акт - както по отношение на магистратската й независимост, така и по отношение на личната й неприкосновеност. Не е коректно, без да знаем всички детайли, да говорим, че е преднамерено, каза тя и поиска строги наказания за служителите, които са публикували незаличената информация за Тодорова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG