Връзки за достъпност

Извънредни новини

Котарашки, който миксира музиката на Бали с български фолклор


Никола Груев - Котарашки
Никола Груев - Котарашки

Той е роден на 4 септември 1979 година в София. Завършва Немската гимназия, а после архитектура в УАСГ. Дълги години работи като архитект. А после се преквалифицира в музикант и собственик на бар. Името му е Никола Груев, но за публиката е познат като Kottarashky.

В момента Котарашки е на финала в конкурса за ремикс на един от записите на легендарния британски изследовател сър Дейвид Атънбъро от албума My Field Recordings From Across The Planet.

Архитектът е един от шестимата музиканти, чиито композиции са избрани сред над 300 предложения с вариации по 63-годишния звукозапис от Бали.

След направения подбор от жури, публиката ще има възможност да избере победител сред 6-те предложения. Срокът за гласуване изтича на 15 септември. Победителят ще бъде обявен на 1 ноември. Всеки от гласувалите за свой фаворит ще може да получи копие на оригиналния албум на 93-годишния сър Дейвид Атънбъро с негов автограф.

Дебютният албум на Никола Opa Hey беше издаден през 2009 г., а няколко години по-късно се появиха Demoni и Cats, Dogs & Ghosts. Музиката на Котарашки озвучаваше и "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, който беше номиниран за "Оскар" в категорията "Късометражен анимационен филм".

Характерно за Котарашки е да преплита традиционни мотиви от българския фолклор с електронна музика, джаз и хип хоп.

"В България битува един криворазбран и ретрограден патриотизъм, който аз не само не разбирам, но и трудно понасям", каза той пред Свободна Европа в отговор на въпрос как балансира между своето разбиране за етномузика и станалия модерен патриотизъм в политиката и изкуството.

"Шансът ни е в това, че светът става все по-отворен", допълни Никола. "Разбира се, трябва да почитаме традициите си, но трябва да го правим по един много по-модерен и адекватен на съвремието начин. В този смисъл ремиксът ми е един пример за това", разказа той. И допълва: "Музиката на Бали се среща с традиционния български фолклор и двете за ръка влизат… в музикален клуб. И най-интересното е, че в процеса на работа, това се случи с някаква учудваща за мен лекота."

За конкурса Котарашки е разбрал от немския продуцент Хенри Ернст, с когото работи вече повече от 10 години. "Просто ми написа, че трябва да участвам, защото конкурсът е много престижен и пред победителя се отварят сериозни възможности. С други думи: грехота е да не се пробваш”, каза Никола.

Когато изпраща своя ремикс, той дори не се е интересувал дали има награден фонд, "и какви аджеба са тия възможности, които ще се отворят".

Именно продуцентът му го съветва да включи в парчето и мотив, характерен за нашия регион. "Скоро ще обявя чии са гласовете, които използвах в ремикса. Вече планирам основният мотив от парчета да стане основа и на изцяло авторска композиция", разказа плановете си Котарашки.

А на въпрса как архитект става изведнъж музикант, а после се сдобива и с бар, отговаря без да се замисля: "Архитектурата се оказа твърде сухарска на моменти и прекалено отговорна за свободолюбивия ми творчески дух".

"В един момент просто се обърнах към един дълбоко подценяван от мен и родителите ми талант - музиката. Не без доза късмет и отново с помощта на Хенри Ернст доста бързо се превърнах повече в музикант, отколкото в архитект и в един момент реших да поема изцяло в тази посока", каза той.

XS
SM
MD
LG