Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Случаят е битов". Какво знаем за убийството на руската ЛГБТ активистка


Елена Григориева

Четири дни след убийството на руската ЛГБТ активистка Елена Григориева полицията се опитва да опровергае всякакви съмнения, че покушението е свързано с дейността на убитата.

Тялото ѝ беше открито с множество прободни рани на 20 юли близо до дома ѝ в Санкт Петербург.

Динар Идрисов, също активист и приятел на Григориева, обяви, че двамата са получавали редица заплахи за живота както в интернет, така и на живо.

Според полицията обаче нито една от жалбите, които жертвата е подавала, не е била свързана със заплахи за живота ѝ, а “с различни конфликтни ситуации от битов характер”.

От изказване на Динар Идрисов във Фейсбук става ясно, че жалбите, които са подавали, са останали без резултат.

„Тя беше заплашвана често с убийство. Елена и адвокатът й се обръщаха към правоохранителните органи, но от страна на полицията нямаше видима реакция.

Близки на Григориева изразяват опасения, че убийството ѝ е политически мотивирано и че полицията може да се опита да изкара случая битов.

Един от най-близките ѝ приятели, пожелал анонимност, сподели пред руската редакция на Свободна Европа, че Григориева е получила смъртни заплахи във връзка с участие в демонстрации в подкрепа на украински и кримско-татарски политически затворници и ЛГБТ общността.

Елена Григориева се обявяваше против анексирането на Крим от Русия, лошото отношение към затворниците и други случчаи, свързани с човешките права.

През януари 2018 г. руски опозиционен активист беше открит мъртъв в Санкт Петербург. Според полицията става въпрос за причиняване на смърт при грабеж.

През август 2018 г. десетки активисти в защита на ЛГБТ общността бяха арестувани на протест в Санкт Петербург. През 2013 г. Русия прокара закон, който забранява, както държавата го нарича, “разпространението на гей пропаганда”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG