Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Случаят е битов". Какво знаем за убийството на руската ЛГБТ активистка


Елена Григориева
Елена Григориева

Четири дни след убийството на руската ЛГБТ активистка Елена Григориева полицията се опитва да опровергае всякакви съмнения, че покушението е свързано с дейността на убитата.

Тялото ѝ беше открито с множество прободни рани на 20 юли близо до дома ѝ в Санкт Петербург.

Динар Идрисов, също активист и приятел на Григориева, обяви, че двамата са получавали редица заплахи за живота както в интернет, така и на живо.

Според полицията обаче нито една от жалбите, които жертвата е подавала, не е била свързана със заплахи за живота ѝ, а “с различни конфликтни ситуации от битов характер”.

От изказване на Динар Идрисов във Фейсбук става ясно, че жалбите, които са подавали, са останали без резултат.

„Тя беше заплашвана често с убийство. Елена и адвокатът й се обръщаха към правоохранителните органи, но от страна на полицията нямаше видима реакция.

Близки на Григориева изразяват опасения, че убийството ѝ е политически мотивирано и че полицията може да се опита да изкара случая битов.

Един от най-близките ѝ приятели, пожелал анонимност, сподели пред руската редакция на Свободна Европа, че Григориева е получила смъртни заплахи във връзка с участие в демонстрации в подкрепа на украински и кримско-татарски политически затворници и ЛГБТ общността.

Елена Григориева се обявяваше против анексирането на Крим от Русия, лошото отношение към затворниците и други случчаи, свързани с човешките права.

През януари 2018 г. руски опозиционен активист беше открит мъртъв в Санкт Петербург. Според полицията става въпрос за причиняване на смърт при грабеж.

През август 2018 г. десетки активисти в защита на ЛГБТ общността бяха арестувани на протест в Санкт Петербург. През 2013 г. Русия прокара закон, който забранява, както държавата го нарича, “разпространението на гей пропаганда”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG