Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС призна едно от правата на еднополовите двойки


Върховният административен съд (ВАС) призна правото на еднополови съпрузи да живеят и пребивават в България, като упражняват правото на свободно придвижване в ЕС, валидно за граждани на ЕС и техните семейства, съобщи в сряда младежката ЛГБТ организация „Действие“.

Решението на ВАС не представлява узаконяване на еднополовите бракове. То дава възможност на еднополови двойки, законно регистрирали съюза си другаде в ЕС, да се установят в България като такива. Решението е окончателно.

Делото засяга правото на придвижване в ЕС на Кристина Палма, гражданка на Австралия и съпругата й Мариама Диало, гражданка на Франция. Двете имат брак, сключен на 1 юни 2016 г. във Франция.

В края на същата година Кристина Палма получава разрешение да пребивава в България на основание на факта, че е женена за гражданка на ЕС. Такова право й дава Директива 2004/38 на ЕС за правото на свободно движение и пребиваване в ЕС и първоначално именно тя е приложена и в България спрямо хомосексуалната двойка.

Но година по-късно Дирекция „Миграция“ към МВР отказва на Кристина Палма правото на пребиваване в страната, като се позовава на това, че според българските закони бракът представлява съюз между мъж и жена. Това решение на Дирекция „Миграция“ е оспорено пред Административния съд на София – град, който през юни 2018 г. се произнася в полза на Кристина Палма. Решението е препотвърдено в сряда от състав на ВАС с председател Соня Янкулова.

Съдиите се позовават на практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС), който през 2018 г. се произнесе по подобен случай в Румъния и постанови, че всяка страна от ЕС трябва да зачита правото на пребиваване на нейна територия на еднополови двойки, сключили брака си другаде.

В решението на ВАС от сряда се казва: „Безспорно съгласно посочените разпоредби от българското законодателство, лица от един и същи пол нямат законово право да сключат граждански брак в Република България. Спорният по делото въпрос обаче не е свързан със сключването на граждански брак в Република България, а с наличието или не на предпоставките за издаване на разрешение за продължително пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС в Република България“.

“Нищо не би се променило, ако не защитим сами мястото си в света“, коментираха Кристина Палма и Мариама Диало на сайта на „Действие“. Те благодариха на своята адвокатка Деница Любенова и на Венета Лимберова от младежката ЛГБТ организация, като посочиха, че са водили делото, мотивирани включително и от желанието си да видят ​еднополовите двойки в една безопасна семейна обстановка в границите на Европейския съюз.

Решението на ВАС отразява „много ясното и категорично право на ЕС“, коментира пред Свободна Европа председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, за когото решението е „много добро“. То не дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове или еднополовото съжителство, но от него „могат да произтекат последствия за имуществените и други отношения“ на еднополовите двойки, каза той в писмено интервю.

„В този смисъл решението е важна крачка по път, който е извървян от огромното мнозинство европейски държави и който България също трябва да извърви“, твърди Кънев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG