Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сашо Дончев осъди Делян Пеевски за клевета


Сашо Дончев
Сашо Дончев

Бизнесменът Сашо Дончев е осъдил депутата от ДПС Делян Пеевски за 10 хил. лева заради клевета, съобщи "Медиапул", като се позова на решение на Софийския градски съд. В съдебното решение се посочва също, че Пеевски е злоупотребил със свободата на словото.

Обезщетението е присъдено заради изявление на Пеевски относно „Бяла книга за свободата на медиите в България“, която бе представена през 2018 г. На 11 януари вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Стандарт“ публикуват обръщение на Пеевски, в което той определя Дончев, Иво Прокопиев и Огнян Донев като олигарси и заявява, че те са „ограбили страната“, „приватизирали икономиката, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск“. Депутатът от ДПС заявява също, че асоциира тримата бизнесмени с мафията.

В отговор на исковата молба по делото Пеевски е заявил, че квалификациите са били негова оценка, изложена в лично мнение, което е защитено от Конституцията.

В решението на съдия Гергана Костова-Коюмджиева заявява, че твърденията в изявлението на Пеевски са клеветнически, думите „мафиот“ и „олигарх“ са обидни и е налице злоупотреба с правото на свобода на словото.

"Въпросните изявления са клеветнически, като с тях се разпространяват позорни обстоятелства за ищеца, внушават, че действията му са престъпни, което не е истина, доколкото твърдените обстоятелства не са доказани от ответника. Липсата на достатъчно фактическо основание в подкрепа на оценъчните съждения означава, че в случая има злоупотреба със свободата на словото, злонамереност и отправяне на оскърбителни лични нападки”, се казва още в решението.

Решението на съда от 19 юли не е окончателно и вече е обжалвано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG