Връзки за достъпност

Извънредни новини

„На протест или на работа?“ Полицията е записвала данни на протестиращи, твърди Елисавета Панова


Елисавета Панова
Елисавета Панова

С отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета, съобщи че полицията е записвала личните данни на присъстващите на протеста срещу предложението Иван Гешев да оглави прокуратурата. Сред „записаните“ е и синът й.

„Обръща се към Вас една „хулиганка“, според Вас и обслужващата Ви пропагандна машина, която на всичкото отгоре е и майка“, започва писмото си до Борисов тя.

„Днес, 25.07.2019 г., по време на протест пред сградата на ВСС служител на МВР е изискал документ за самоличност от 20-годишния ми син и си е записал личните му данни. Преди това е трябвало да отговори къде отива: на протест или на работа. Отговорът е бил: на протест“, разказва Панова. И продължава: „Опитът ми с Вас и Вашия приятел, главния прокурор Сотир Цацаров, ме научи, че трябва да реагирам незабавно, за да не допусна синът ми един ден да се изненада като майка си от „криминалното си досие“.

Елисавета Панова призовава Борисов да разпореди проверка на вътрешния министър за случилото се, защото „в този тефтер са записани личните данни не само на моя син, но и на други свободни хора, отишли да изразят гражданската си позиция срещу поредното безобразие във върховете на властта“.

Съпругата на председателя на ВКС припомня на Борисов случая с разпращането на брачното й свидетелство от шефката на пресцентъра на Министерския съвет до различни журналисти.

„Бих искала да използвам и възможността да Ви помоля, отново публично, да разпоредите проверка на Вашия Пресцентър и конкретно на неговия ръководител, относно упражняването на противозаконни действия, а именно: изпращане на удостоверението ми за граждански брак до медии, без да бъдат заличени личните ми данни“, пише Панова.

„Убедена съм, че ако бяхте информиран за незаконната дейност на Вашия Пресцентър, щяхте да сезирате незабавно компетентните органи, виновните да понесат отговорност и по този начин да осигурите превенция срещу бъдещи посегателства, в много по-голям мащаб, на личните данни“, допълва тя.

Елисавета Панова пише в края на писмото, че е уверена, че „като един мъдър държавник“ министър-председателят ще приложи цялата строгост на закона към хората, позволили си да злоупотребят със своите правомощия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG