Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев задържа руски танкер, участвал в пленяването на украински моряци


Арестуваният руски танкер "Ника спирит" е закотвен в пристанището Измаил
Арестуваният руски танкер "Ника спирит" е закотвен в пристанището Измаил

Украинските сили за сигурност са задържали руски танкер в Черно море. Става дума за кораба "Нейма", който запречи Керченския проток при инцидента миналата година, когато Русия превзе три украински кораба и задържа 24-ма военни моряци, които още са арестувани.

Танкерът "Нейма" се е появил в сряда в пристанището Измаил край Одеса, но с ново име - "Ника спирит". Според Украинската служба за сигурност, това е било направено, за да се прикрият следите от участието му в международния инцидент. Той обаче е бил идентифициран чрез международните корабни регистри.

"Морският съд се смята за веществено доказателство и се подготвя искане за неговото арестуване", се казва в съобщение на Украинската служба за сигурност, цитирано от агенция "Ройтерс".

Танкерът е бил претърсен, като са иззети документи, бордният журнал и записите от разговорите по време на инцидента с украинските кораби на 25 ноември 2018 г., екипажът е разпитан, съобщава Службата за сигурност на Украйна.

Украинските власти съобщават, че подозират, че 15 души от висшето военно ръководство на Русия, включително контра-адмирал, двама вицеадмирали и един генерал-полковник са съпричастни към инцидента в Керчинския пролив през 2018 г.

​От външното министерство на Русия съобщават, че изясняват обстоятелствата около задържането на танкера. "Ако става дума за задържането на руски граждани като заложници, последствията няма да закъснеят", добавят от ведомството.

Задържаните през ноември 2018 г. украински моряци са обвинени в незаконно навлизане на руска територия, като ги очакват до шест години затвор. Инцидентът се разигра в близост до Керченския проток край Крим. Полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 г. и продължава да се смята от международната общност за част от Украйна.

По данни на украинския омбудсман преговорите за освобождаването на задържаните украински военни моряци се провеждат по-често, след като президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски разговаряха по телефона по-рано този месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG