Връзки за достъпност

Извънредни новини

Деница Любенова и ЛГБТ. Ето как се печели първата битка


Деница Любенова
Деница Любенова

Нейните каузи не са от най-популярните, но се бори за тях и не се отказва, защото вярва, че “най-важното е да постигнеш справедливост за някой човек”.

Деница Любенова е адвокатът, който години наред се бори за правата на ЛГБТ общността. В сряда тя спечели дело във Върховния административен съд (ВАС), който призна правото на еднополови двойки с брак, сключен в ЕС, да пребивават в България и така да упражняват правото си на свободно придвижване в ЕС, валидно за граждани на ЕС и техните семейства. Това е делото на австралийката Кристина Палма и съпругата ѝ Мариама Диало от Франция. Двете имат брак, сключен във Франция.

“Още от малка си мечтаех да се занимавам с право заради справедливостта, която правото би трябвало да носи”, казва Деница пред Свободна Европа.

“Всички са много щастливи”, добавя тя и споделя, че когато отишла до съда, за да вземе решението, е получила голяма подкрепа от деловодителките. Деница посочва тази ситуация като пример за “положителната промяна в обществото спрямо ЛГБТ хората”.

“Съдийският състав на ВАС дава невероятно решение, което е съобразено с европейското законодателство. От гледна точка на правото, го очаквахме. Много се притеснявахме обаче от политическата обстановка в страната и от това, което се случва през последните няколко години. Това ни даваше несигурност”.

Според Деница решението на ВАС е “първа стъпка към равнопоставеност на ЛГБТ хората”, а самата тя вижда смисъл в това, което прави, защото “справедливостта мотивира”.

"Има положителна промяна", казва тя. "От една страна промяната е вътре в самата ЛГБТ общност и това се вижда от хората, които присъстват на прайда. Тази година броят им достигна 6500 души. На второ място, в българското общество виждам позитива промяна като цяло. Има много хора, които разбират какъв е проблемът и му дават гласност”. След решението на съда Деница е получила над 800 съобщения с поздрави от различни хора.

Деница Любенова е родена през 1986 г. Във Видин. Завършила е право в УНСС и в Утрехт, Холандия. Тя разказва и как е избрала да се посвети на човешките права. Всичко започнало по време на една лекция в Утрехт, където тя тъкмо учила за втората си магистратура по право.

“Получих въпрос от една преподавателка. Тя попита студентите на коя група в нашите страни са най-нарушени правата. Към онзи момент групата, чиито права бяха най-сериозно нарушение и изобщо непризнати, бяха ЛГБТ хората. През 2014 г., когато се върнах да живея в България, стартирахме правната програма на “Действие”, която оказва безплатна правна помощ на ЛГБТ хората”.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG