Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад от САЩ: Русия е атакувала изборите във всички щати


Всички 50 американски щата са били атакувани по време на изборите през 2016 г.
Всички 50 американски щата са били атакувани по време на изборите през 2016 г.

Комисията по разузнаване към Сената на САЩ публикува доклад, в който твърди, че е много вероятно системите за гласуване във всички 50 американски щата да са били атакувани по време на президентските избори през 2016 г., съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Според доклада федералното правителство не е успяло да предупреди за атаката, а системите продължават да са уязвими с наближаването на кампанията за изборите през 2020 г.

Комисията посочва, че намесата от руска страна е започнала още от 2014 г. и е продължила най-малко до 2017 г. В заключение обаче се повтаря заявеното от други институции, а имемно, че няма доказателства да се е стигнало до промяна на вота и разбиване на машини за гласуване.

Комисията заявява също, че руснаците вероятно са „сканирали“ системите във всички щати, което е включвало проверка на информацията на сайтове, предназначени за изборите, лична информация на гласоподаватели, софтуер на системите за гласуване и компании, които под различна форма работят за осъществяването на вота.

Преди две години от Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ потвърди, че хакери, работещи за руското правителство, са атакували 21 щата по време на изборите през 2016 г.

В четвъртък специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в изборите за президент, на които бе избран Доналд Тръмп, заяви по време на изслушване в Камарата на представителите, че Русия и в момента работи по посока нова намеса в американската политическа система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG