Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Не. Президентът не беше оправдан“. Прокурор Робърт Мълър пред конгреса на САЩ


Робърт Мълър по време на изслушването си в Конгреса на САЩ
Робърт Мълър по време на изслушването си в Конгреса на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп не е оправдан от изводите в разследването за намеса на Русия в изборите през 2016 г., на които бе избран за държавен глава. Това заяви специалният прокурор Робърт Мълър, който бе начело на самото разледване, по време на изслушване в Камарата на представителите във Вашингтон.

„Не. Президентът не беше оправдан“, отговори Мълър след въпрос дали докладът му изцяло оневинява Тръмп, както самият президент твърди постоянно в последните месеци. На отговор на въпроса дали на настоящия президент могат да бъдат повдигнати обвинения за възпрепястване на провеждането на разследването, специалният прокурор каза, че това е „истина“.

Пред американските конгресмени Мълър коментира и намесата на Русия в изборите от 2016 г. Той заяви, че това не е единственият път, в който тази държава се е намесвала в американската политическа система.

„Това не е единичен опит. Те продължават да го правят в момента. Очаква се да го правят и по време на предстоящата кампания“, каза Мълър.

След изслушванията на Мълър в конгреса и президентът Доналд Тръмп се обяви за победител в спора си с демократите. Държавният глава каза, че изслушването на специалния прокурор е било „страхотен ден за него“ и за пореден път подчерта, че е бил несправедливо обвиняван.

Разследването за намесата на Русия в изборите за президент на САЩ през 2016 г. продължи близо 2 години. Заключенията на екипа на Робърт Мълър потвърдиха намесата на Русия в изборите, но не бяха открити достатъчно доказателства за това, че Доналд Тръмп или хора от предизборния му щаб са извършвали престъпление като са си сътрудничели с Кремъл с цел да спечелят вота. 448-те страници на разследването бяха частично редактирани от Министерстовото на правосъдието, което има това право, а близо месец след публикуването му самият Мълър заяви, че ако той и екипът му са били убедени, че Тръмп не е извършил нарушение, са щели изрично да го подчертаят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG