Връзки за достъпност

Извънредни новини

Край на разследването за руска намеса. Какво пише в доклада на Мълър?


Робърт Мълър
Робърт Мълър

В четвъртък беше публикувана редактираната версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър от разследването за намеса на Русия в американските избори за президент през 2016 г.

Заключенията на екипа на прокурора потвърждават, че Русия се е намесила в изборите. Не са открити обаче достатъчно доказателства, че настоящият президент Доналд Тръмп и предизборния му щаб са извършили престъпление като са сътрудничели на Кремъл в усилията да повлияе на вота.

Заключенията на Мълър и екипа му са обобщени в 448 страници и са частично редактирани от Министерството на правосъдието, което има това право по закон.

Докладът разкрива, че въпреки липсата на категорични доказателства за извършено престъпление Тръмп и приближените му все пак са изправени пред юридически проблеми. Един от тях е възможното иницииране на процедура по импийчмънт.

"Най-лошото за един президент"

Според свидетелства на разпитани Тръмп е разбирал отлично сериозността на назначаването през 2017 г. на Робърт Мълър за разследващ потенциалната руска намеса в американските избори.

„Всички ми казваха, че ако бъде започнато такова разследване, това ще бъде катастрофа за мандата ми. Те продължават с години, а аз няма да мога да направя нищо. Това е най-лошото нещо, което може да се случи на един президент“, е казал Тръмп.

Пречил ли е Тръмп на разследването?

След като още преди седмици главният прокурор Уилям Бар обяви, че екипът на Мълър не е открил достатъчно доказателства, че Тръмп или предизборния у щаб са сътрудничели на Кремъл, основната интрига остана около това дали президентът е възпрепятствал разследването – също престъпление според американските закони.

В доклада са цитирани няколко случая, при които президентът се е опитал да отстрани Мълър и да наложи контрол над разследването.

Малко след назначаването на специалния прокурор, който е бивш директор на ФБР, Тръмп е наредил на един от адвокатите на Белия дом да каже на тогавашния главен прокурор Джеф Сешънс, че Мълър е в конфликт на интереси и трябва да бъде отстранен. Юристът, който трябва да защитава интересите на президентската институция, е отказал. По-късно Сешънс подава оставка.

Това обстоятелство, както и уволнението на тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми, който пръв започна проверката за руска намеса в изборите, са разгледани от разследващите, но категорични доказатлества за възпрепятстване на правосъдието не са намерени.

​В доклада е посочено също, че Тръмп е наредил на свои подчинени да ограничат обхвата на разследването. Тези усилия обаче са в голямата си част неуспешни, защото приближените до президента отказват да изпълняват заповедите му.

Въпреки тези разкрития Мълър не прави категорично заключение дали Тръмп е извършил престъпление. „Ако след провеждането на задълбочено разследване бяхме убедени, че президентът не е възпрепятствал правосъдието, бихме го заявили“, пише екипа на Мълър. „На базата на известните факти и правните стандарти обаче не можем да достигнем до заключение.“

Преценката е оставена на главния прокурор Уилям Бар, който заяви, че докладът не представя никакви доказателства, че президентът се е опитал да възпрепятства правосъдието при разследването за руска намеса.

Руската намеса

Заключенията на екипа на Мълър обобщават действията, които Русия е предприела с цел да повлияе върху американските избори през 2016 г. и които са публично известни.

Сред тях е хакерската атака срещу сървърите на Дмократическата партия и кражбата и публикуването на кореспонденцията на опонентката на Тръмп в изборите Хилъри Клинтън. За това престъпление са повдигнати обвинения на 12 руски разузнавачи.

Реакциите

Дъжавният глава посрещна публикуването на доклада в четвъртък със задоволство заради заключението, че нито той, нито някой от приближените му е сътрудничил на Кремъл при опитите да повлияе на изборите.

Демократите в Камарата на представителите в Конгреса обаче са поставени под засилващ се натиск да инициират процедура по импийчмънт.

Високопоставени представители на партията, която има мнозинство в долната камара, вече изразиха мнението си: „Конгресът трябва да институцията, която да оцени неправомерното, корумпирано и неморално поведение на президента с цел възпрепятстване на разследването“.

Предстои да стане ясно дали Конгресът ще предприеме последващи действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG