Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор на САЩ: Русия се е намесила в изборите, но не е имало сговор с щаба на Тръмп


Американският главен прокурор Уилям Бар получи доклада на Мълър и се възползва от правото си да го редактира преди да до предаде на Конгреса.
Американският главен прокурор Уилям Бар получи доклада на Мълър и се възползва от правото си да го редактира преди да до предаде на Конгреса.

Разследването на специалния прокурор Робът Мълър е открило доказателства за намеса на Русия в американските избори за президент през 2016 г. Не са намерени обаче никакви улики, че държавният глава Доналд Тръмп или членове на предизборния му щаб са сътрудничели на Кремъл.

Това заяви главният прокурор на САЩ Уилям Бар на пресконференция преди да внесе редактирания от Министерството на правосъдието доклад от разледването на Мълър в Конгреса и да го направи публичен.

„След близо двегодишно разследване, хиляди призовани свидетели и стотици разпити специалният прокурор потвърди, че руското правителство е спонсорирало усилията за незаконна намеса в президентските избори през 2016 г., но не откри доказателства, че членове на щаба на Тръмп или други американски граждани са съучаствали в тези усилия“, заяви Бар.

Той каза още, че в доклада няма доказателства, че Тръмп се е опитал да въпрепятства правосъдието по време на разследването за руска намеса в изборите.

Главният прокурор изтъкна, Тръмп не се е възползвал от гарантираните му от закона изключителни правомощия при редактирането на доклада. По думите на Бар от доклада е премахната класифицираната информация, а също и данни, които могат да попречат на продължаващи и в момента разследвания, както и такива, които биха навредили на репутацията на хора, на които не са повдигнати обвинения.

Лидерите на Демократическата партия обвиниха Бар, че се опитва да защити Тръмп от негативни за репутацията му разкрития в доклада. Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси коментира, че „Бар захвърли авторитета си и независимостта на Министерството на правосъдието заради всеотдайните си опити да защити Тръмп“.

След прескоференцията на Бар Тръмп пуликува в туитър своя снимка в гръб с надпис „Няма сговор. Няма възпрепятстване [на разследването]. За недоброжелателите и крайнолевите демократи играта приключи.“

Президентът многократно критикува разследването на Мълър и го определи като „лов на вещици“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG