Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мълър: Ако бяхме убедени, че Тръмп не е извършил нарушение, щяхме да го напишем в доклада


Специалният прокурор Робърт Мълър в първото си публично изявление след публикуването на доклада от разследването
Специалният прокурор Робърт Мълър в първото си публично изявление след публикуването на доклада от разследването

Ако екипът, който разследваше намесата на Русия в изборите в САЩ, е бил убеден, че американският президент Доналд Тръмп не е извършил нарушение, това щеше да бъде записано в доклада от разследването. Това заяви специалният прокурор Робърт Мълър в първото си публично изявление след публикуването на доклада от разследването му за руска намеса в изборите в САЩ.

Той допълни, че не би могъл да предостави на Конгреса информация, различна от тази в публичната част на доклада си, ако бъде призован да свидетелства. Прокурорът подчерта, че не е в правомощията му да повдигне обвинение срещу действащ държавен глава.

Според заключенията на разследващите Тръмп и предизборният му щаб не са сътрудничили на Кремъл в опитите му да повлияе на резултатите от изборите.

В доклада от разследването обаче са посочени няколко случая, в които президентът се е опитал да повлияе върху разследващите. В заключенията не е изрично заявено, че тези опити представляват възпрепятстване на правосъдието, което е федерално престъпление. Преценката бе оставена на екипа на правосъдното министерство, който преди месец обяви, че няма достатъчно доказателства за извършено от Тръмп престъпление.

Тръмп реагира на думите на специалния прокурор в Туитър: „Нищо не се променя в доклада на Мълър. Ако няма достатъчни доказателства, в нашата страна човекът е невинен. Въпросът е приключен.“

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс потвърди позицията на президентската институция: „Г-н Мълър ясно заяви, че няма какво да добави към написаното в доклада и затова не планира да свидетелства пред Конгреса. Докладът беше ясен – няма съглашателство, няма конспирация. Министерството на правосъдието потвърди, че няма възпрепятстване [на правосъдието].“

Изявлението на Мълър обаче предизвика призиви за импийчмънт на Тръмп от водещи представители на Демократическата партия, сред които трима от кандидатите за номинацията на партията за президентските избори през 2020 г.

Сред призоваващите за импийчмънт е и председателят на комисията в Конгреса, която наблюдава разследването на Мълър, Джеролд Надлър. „Като се има предвид, че прокурорът Мълър по закон не може да повдигне обвинения срещу президента, Конгресът трябва да се опълчи на престъпленията, лъжите и другите нарушения на президента Тръмп – и ще го направим. Дори президентът на САЩ не е над закона“, каза той.

Председателката на камарата на представителите и лидерка на демократите Нанси Пелоси обаче е против започване на процедура по импийчмънт на Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG