Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици бивши прокурори: Тръмп щеше да е обвиняем, ако не беше президент


Доналд Тръмп.
Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп щеше да бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието, ако не изпълняваше длъжността президент. Това стана ясно от публикувано в понеделник писмо, което са подписали повече от 430 бивши американски прокурори и служители на Министерството на правосъдието на САЩ.

„Всеки от нас вярва, че извършеното от президента Тръмп, което е описано в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, би довело до повдигането на множество обвинения във възпрепятстване на правосъдието, ако ставаше въпрос за всеки друг човек“, пишат в документа прокурорите, сред които има както демократи, така и републиканци.

От доклада на Мълър, който бе оповестен преди месец, стана ясно, че няма открити доказателства за сговор между Тръмп и Русия по време на президентските избори през 2016 г., както и че разследването не може „категорично да докаже“, наличието на възпрепятстване на правосъдието. Въпреки това в доклада се казва за опитите на американския президент да наложи контрол върху разследването и да отстрани Мълър, за да го спре от разследване на възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп.

Според американското законодателство на президент не може да бъде повдигнато обвинение, докато трае мандатът му.

Тръмп е свързван с поне още едно друго потенциално престъпление, свързано с финансови нарушения по време на кампанията му, за които дългогодишният му адвокат Майкъл Коен се призна за виновен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG