Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията ще покрие част от разходите на фермите, засегнати от африканска чума


Дезинфекция на свинеферма, засегната от Африканска чума по свинете
Дезинфекция на свинеферма, засегната от Африканска чума по свинете

Европейската комисия ще покрие 75% от разходите по умъртвяването на прасета, дезинфекцията и почистването на фермите, засегнати от мерките срещу Африканската чума по свинете.

Това съобщи еврокомисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис в интервю за БНТ.

Останалите средства ще бъдат за сметка на държавния бюджет. Компенсациите ще покрият само промишлените свинепроизводители, но не и индивидуалните стопани на животни, които ги отглеждат за собствена консумация.

Ако реши, българското правителство може да даде обезщетения и на стопаните за финансовите загуби, претърпени от тях вследствие на заразата.

Според европейското законодателство правителството трябва да представи сметка на направените разходи, като Европейската комисия може да вземе решение за покриване между 50 и 100% от тях.

В момента екип от експерти на Европейската комисия е в България, за да оценят ситуацията на място. Основна задача е да се разбере как заразата е проникнала в една от най-големите свинеферми у нас – тази в русенското село Бръшлен, където се отглеждат около 40 000 животни.

"Строгите мерки за безопасност трябва да бъдат прилагани както в големите ферми, така и в личните стопанства", каза комисар Андрюкайтис.

Той посочи, че е много важно хората да подкрепят мерките на държавата за умъртвяване на животните в зоните, където е установена зараза, тъй като единственият начин за справянето със заболяването е да се спре разпространението й.

"Хората трябва да разберат, че трябва да се предприемат извънредни мерки. Те трябва постоянно да са във връзки със съответните органи как да прилагат мерките за биосигурност. Най-важното сега е умъртвяването на заразените животни", каза европейският комисар пред БНТ.

Еврокомисарят припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е много важно хората да разберат колко сериозен е сега проблемът.

До момента са потвърдени 21 огнища на Африканска чума по свинете и 20 случая на зарязаване на диви прасета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG