Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калифорния въвежда план за намаляване на вредните емисии въпреки волята на Тръмп


Сделката предвижда до 2026 г. новите автомобили в Калифорния да достигнат стандарт за разход от 1 галон за 50 мили (4.7 литра за 100 км.)
Сделката предвижда до 2026 г. новите автомобили в Калифорния да достигнат стандарт за разход от 1 галон за 50 мили (4.7 литра за 100 км.)

Американският щат Калифорния и автомобилните гиганти „Форд“, „Хонда“, „Фолксваген“ и БМВ постигнаха сделка за ефективност на разхода на гориво, съобщи Би Би Си. Договорката е постигната въпреки усилията на администрацията на Доналд Тръмп да отмени решения от времето на Барак Обама, целящи намаляването на вредните емисии от колите.

Преговорите между компаниите и щата са били проведени в тайна.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заяви, че неговият щат, както и редица други, са посочили пътя към "умни политики", които ще доведат до по-чист въздух за всикчи.

„Сега призовавам и останалата част от автомобилната индустрия да се присъедини към нас, както и администрацията на Тръмп да приеме този прагматичен компромис, вместо да се опитва да приема закони, които ни връщат назад“, каза още Нюсъм.

Сделката предвижда до 2026 г. новите автомобили в Калифорния да достигнат стандарт за разход от 1 галон за 50 мили (4.7 литра за 100 км.). В момента стандартът е от 37 мили за галон (4.7 литра за 59.5 км.). Това е компромисен вариант на наложеното от администрацията на Барак Обама изискване за пропег от 54.5 мили за галон.

През 2018 г. Тръмп и администрацията му поискаха премахването на изискванията за по-голям пробег и намаляването на газовите емисии. По данни на „Ню Йорк Таймс“ се очаква в следващите седмици това да се случи, но Калифорния и други 13 щата заявиха, че ще продължат да налагат по-стриктните регулации, което може да раздели на две американския автомобилен пазар. От Белия дом се опитват да отменят и правото на Калифорния самостоятелно да определя стандартите за емисии и има възможност крайното решение да бъде взето от Върховния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG