Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръководителят на военното разузнаване ще може да бъде цивилен


Промените в закона бяха защитени от ГЕРБ и ВМРО, а БСП бе против решението
Промените в закона бяха защитени от ГЕРБ и ВМРО, а БСП бе против решението

Цивилен и военен ще могат да заемат длъжността на директор в служба „Военна информация“, реши Народното събрание като прие на второ четене промените в Закона за военното разузнаване.

В пленарната зала промените бяха защитени от ГЕРБ и ВМРО, които заедно с коалиционни си партньор от НФСБ бяха и вносители на законопроекта. Срещу решението се обявиха БСП като според тях то се взема, за да бъде назначен точно определен човек на поста.

Депутат от БСП Красимир Янков обясни промяната с желанието да се овладее последната служба, останала извън обхвата на премиера Бойко Борисов.

Промените в закона идват след като преди няколко седмици шефът на военното разузнаване Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане, след като срещу него и предшестваника му Светослав Даскалов беше започнато разследване по обвинение, че двамата нерегламентирано са издали достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

През 2015 г. възможност цивилен да ръководи военното разузнаване съществуваше, но тогава по предложение на БСП, подкрепено от ГЕРБ, бяха въведени промените, които в петък бяха премахнати от Народното събрание.

Решението за назначаването на нов директор на военното разузнаване се извършва с указ на президента. Румен Радев вече се обяви срещу предприетите законодателни промени, тъй като според него човекът, заемащ длъжността, задължително трябва да бъде военен и да разполага с необходимата експертиза, опит и професионална подготовка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG