Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп номинира конгресмен републиканец за директор на разузнаването


Джон Ратклиф
Джон Ратклиф

Американският президент Доналд Тръмп номинира номинира конгресмена републиканец Джон Ратклиф за следващ директор на разузнаването на САЩ. Държавният глава съобщи това в Туитър.

Ако бъде одобрен Ратклиф ще замени Дан Коутс, който се оттегля на 15 август. Коутс е поредният високопоставен член на американската администрация, който напуска заради разногласия с президента, припомня Би Би Си.

Като директор на националното разузнаване Коутс наблюдаваше 17 агенции, включително ЦРУ и Националната агенция за сигурност.

Коутс и Тръмп често бяха на различни позиции по отношение на сближаването със Северна Корея, намесата на Русия в американските избори и изострянето на отношенията с Иран.

Тръмп беше особено критичен към оценките на разузнаването. През януари президентът нарече шефовете на службите “пасивни и наивни” по отношение на Иран.

Позовавайки се висш представител на разузнаването, вестник “Вашингтон пост” пише, че Коутс е смятал напускането си за неизбежно предвид напрегнатите отношения с президента. Бивш служител на разузнаването е съобщил пред вестника, че Коутс се чувствал изолиран от президента по въпросите на националната сигурност.

Миналата година шефът на разузнаването призна, че Тръмп изобщо не е коментирал с него срещата си на четири очи с руския президент Владимир Путин в Хелзинки и че той би предложил тя “да бъде проведена по различен начин”.

В писмото, с което подаде оставка, Коутс, бивш сенатор и посланик в Германия, заяви, че американското разузнаване е станало по-силно отвсякога и е време той да отвори нова страница.

Предложеният за негов наследник Джон Ратклиф е конгресмен от Тексас и изявен поддръжник на президента и неговата политика. Той защити президента по време на изслушванията на специалния съветник Робърт Мълър пред Конгреса миналата седмица.

Критикувайки номинацията, лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви “ясно е че конгресменът Ратклиф е избран, защото той показа сляпа лоялност към президента Тръмп със своите демагогски въпроси към Мълър”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG