Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата харчи по 25 млн. лева дневно по обществени поръчки


Всяка шеста обществена поръчка е по еврпейска програма

По повече от 25 млн. лева дневно харчи държавата по договори за обществени поръчки. Това съобщи БНТ като се позова на Агенцията за обществените поръчки.

В годината на европейски и местни избори държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. Това означава, че държавата вече харчи рекордните за последните пет години средно 25 300 000 лева на ден.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки като 1136 от тях се финансират със средства по европейски програми чрез бюджета на ЕС. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

Запазва се и високият процент на основателни обжалвания на обществени поръчки, посочва държавната агенция. От началото на годината са подадени 624 жалби. В почти половината от случаите подадените жалби се оказват основателни.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

Около 1/4 от сключените и изпълнени вече договори се оказват незаконни. За първите шест месеца на годината те са на стойност 25,7 млн лева.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG