Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички отхвърлени кандидати за концесията на летище София обжалват избора на победител


Летище София
Летище София

Всички отхвърлени кандидати за концесионери на летище София обжалват решението за отдаване на най-голямото летище в България на консорциума "Соф Кънект".

В понеделник, когато изтича крайният срок, искания за образуване на производство в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са внесли "Фрапорт България" и консорциумът "ССБ София Еърпорт", воден от швейцарското инфраструктурно дружество "ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ" с партньор датският оператор "Копенхаген Еърпортс", съобщи Mediapool.

В петък жалби подадоха френско-турският консорциум между "Еърпортс Де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" (ЕДП/ТАВ), и британско-китайското обединение между британския летищен оператор "Манчестър Еърпорт Груп" (МАГ) и "Бейджин Кънстракшън".

Предстои КЗК да образува производство и да разгледа цялата документация по концесионната процедура, като очакванията са, че окончателното решение ще се забави с от два месеца до една година.

На 17 юли министерството на транспорта предпочете да отдаде 35-годишната концесия на столичното летище на френско-германския консорциум "Соф Кънект" с водещ партньор парижкия инвестиционен фонд "Меридиам" и партньор оператора на летището в Мюнхен - "Флугхафен Мюнхен".

Консорциумът предложи годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро (трето по размер сред кандидатите) или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година (второ по размер) и обеща най-малко инвестиции от всички петима кандидати - 608 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG