Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Донесохме си тук дори пианото". Как две чужденки отвориха разговора за еднополовия брак


Мариама Диало и Кристина Палма
Мариама Диало и Кристина Палма

„България е едно прекрасно място без предразсъдъци. Разбира се, че има консервативни хора, но така е навсякъде. Новото поколение е страхотно,“ казва чилийката с австралийско гражданство Кристина Палма, която извоюва правото си да пребивава в България и да пътува свободно из Европейския съюз като съпруга на друга жена – французойката Мариама Диало.

За първи път двете посещават България през 2011 г., когато Мариама работи като аташе във френското посолство в Румъния, а България също попада в нейните отговорности. Те пътуват често до тук и тогава „започват да се влюбват“ в страната. Попадат в село Паламарца в североизточна България, където си купуват къща и за първи път се чувстват „на своето място в света“. „В крайна сметка ние се преместихме тук, защото ни хареса толкова много“, казват жените пред Свободна Европа.

Срещаме се в деня след решението на Върховния административен съд (ВАС), с което той окончателно отхвърля тезата на Дирекция „Миграция“ към МВР и разрешава на Кристина да живее в България по причина, че има законно сключен брак с гражданин на друга страна в ЕС.

Кристина и Мариама са изключително щастливи и цял ден дават интервюта на български и международни медии, защото смятат, че решението е исторически момент за страната. Телефоните им не спират да звънят от постоянните поздравления от приятели, колеги и съмишленици. Самите те рядко стоят далеч една от друга, държат се за ръце и постоянно се смеят. Когато говорят помежду си, превключват от английски на испански, а понякога и на френски. Мариама казва, че са започнали да учат и български.

Кристина работи в българската фирма Walltopia. Тя разказва, че преди година приятели я довели до сградата, за да види огромния флаг с цветовете на дъгата, който компанията закачва от покрива си в подкрепа на Прайд парада. Тогава тя решава, че това е фирмата, в която иска да започне работа. Днес работи в светлия офис с нестандартен архитектурен дизайн и ме запознава с колегите си от Австралия.

По думите на Мариама работодателят й оказва сериозна подкрепа, когато България отказва да поднови разрешителното й за пребиваване. „Беше много неприятно, защото те ни го дадоха за първата година. Затова ние се преместихме тук с всичко, което притежаваме – дори с нашето пиано. Беше сложен и скъп процес и едно много голямо решение“, разказва Диало. Когато тя се опитва да поднови разрешението си за пребиваване получава отказ с аргумента, че според българските закони бракът представлява съюз между мъж и жена.

„Тогава не можех да получа нормален работен договор, нито пък да си отворя сметка в банката. (...) Най-стресиращ беше случаят, когато отидох до Инсбрук в командировка и като се върнах полицията на летището не ме пусна обратно“, разказва Кристина.

Мариама и Кристина не се отказват и с помощта на правния екип на Сдружение „Действие“ започват дело срещу държавата. „В случая не може да се прилага българският закон, а европейският, защото Мариама е гражданин на ЕС“, обясняват те.

Първата победа идва на 23 юли 2018 г., когато Административният съд на София – град се произнася в полза на Кристина. Следва обжалване от страна на Дирекция „Миграция“, но на 24-ти юли 2019 г. решението е препотвърдено от Върховния административен съд.

Деница Любенова е адвокатът на семейството от Сдружението „Действие“, което се бори за правата на ЛГБТ общността в България. “Съдийският състав на ВАС дава невероятно решение, което е съобразено с европейското законодателство. От гледна точка на правото, го очаквахме. Много се притеснявахме обаче от политическата обстановка в страната и от това, което се случва през последните няколко години. Това ни даваше несигурност,” казва тя в интервю за Свободна Европа.

Въпреки трудностите, които си създава с воденето на тази битка с българската държава, Кристина не се отказва. „Можех да се върна във Франция или в Австралия или да отида някъде другаде, но аз не исках това, защото аз избрах да дойда тук и е мое право да остана да живея тук“, обяснява тя. Нещото, което най-много я радва обаче е, че съдебното решение ще помогне и на други двойки в подобна ситуация.

„Това решение ще окаже ефект върху българи, които се женят за чужденци. Това е следващото ниво, защото българите също са европейски граждани и могат да доведат своето семейство. И разбира се цялото това движение ще доведе до това, което всички искаме и то е гей бракът да е легален в България“, казва Кристина със заразителен оптимизъм в гласа.

В отговор на скептичната реакция от моя страна тя дава за пример консервативни страни като Аржентина, Тайланд и Южна Африка, където еднополовите бракове са вече легални. „Много неща могат да се постигнат тук. България е много красива страна и има изключително талантливи хора. Тук има и много надежда. Така че имаме всичко, от което се нуждаем“, заключва Кристина с огромна усмивка и взима ръката на Мариама. Двете избухват в смях от щастие, защото вече спокойно могат да изградят живота си в България – страната, която са избрали да направят свой дом.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG