Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата: Обвинените от "ТАД груп" са пробвали да включат пръскачките пред парламента


Прокурор Евгения Станкова
Прокурор Евгения Станкова

Две седмици преди ИТ специалистът Кристиян Бойков да бъде арестуван за пробива в системата на НАП, от фирмата „ТАД Груп“ са се свързали с медии и са им изпратили данни от изтегления масив. Става дума за разследващия сайт „Биволъ“, британският обществен оператор Би Би Си и агенция "Ройтерс", твърди наблюдаващият прокурор по делото Евгения Станкова.

От „Биволъ“ вече отрекоха да са знаели за теча преди до няколко български медии да бъде изпратен имейл с линк към изтеклия масив. Подобни твърдения за пръв път лансира зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю пред БНТ.

Станкова съобщи, че данни за това се съдържат както в експертни заключения, така и в свидетелски показания. От думите ѝ стана ясно, че собственикът на фирмата „ТАД Груп“ Иван Тодоров отказва да съдейства на разследващите като предостави паролите за компютрите си, макар че преди са се прибере в България самият той заяви, че ще направи това.

Въпреки че нито един от тримата обвиняеми по случая не е предоставил паролите си, разследващите са установили, че „е имало скрит чат в "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ", в рамките на който се казва, че такива данни са били предоставени“, каза Станкова.

"Телеграм" се смята за едно от най-сигурните приложения за размяна на съобщения. Тази устойчивост е и причината руските власти първо да гласуват, а после и да допълват ефективно законодателство, задължаващо собствениците на компанията да им предоставят ключа - засега безуспешно.

Прокурор Станкова каза още, че според свидетелските показания на служители в „ТАД Груп“, компанията целенасочено е избирала фирми, чиито данни „да бъдат копирани“. Тя не уточни кои са тези фирми, а каза само, че те са „с търговска и с популярна цел“, без да е ясно какво има предвид с последното.

Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация на държавата, обоснова се Станкова по въпроса защо те ще бъдат обвинени в тероризъм. „Става дума за една дейност, насочена срещу населението, дейност срещу политическата система.“

„Целта е да се всее смут и страх у населението, което е и постигнато“, каза прокурор Станкова. „Знаете, хората си вадят нови лични карти, притесняват се да не бъдат засегнати банковите им сметки, да не им се продадат колите“, обясни тя. И допълни, че атаката е разстроила и дейността на НАП. „Служителите са изключително притеснени, стотици глаждани ги търсят всеки ден.“

Прокурорката добави, че няма да дава повече изявления, защото информацията представлява следствена тайна. „Установено е посегателство върху сървъра на Поливни системи пред парламента“, каза тя. „Имало е желание при преминаване на гости да бъде активирана поливната част пред парламента“, а целта е била това да предизвика затруднения в придвижването и по този начин – масова паника, обобщи заговора прокурор Станкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG