Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Този обвиняем е оръдие и маша". Прокуратурата заговори за кибер рекет от фирмата на Бойков


Водеща версия на прокуратурата за пробива в НАП е, че фирмата, в която е работел обвиненият Кристиян Бойков „ТАД Груп“ се е занимавала с кибер рекет. Това каза в интервю за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Преди седмица държавното обвинение твърдеше, че фирмата не е свързана с пробива в сървърите на НАП.

„За нас е ясно, че този обвиняем е оръдие и маша. Основната версия, по която работим, е че фирмата, в която работи, се занимава с кибер рекет - удряне на фирми, търговски дружества и държавни органи с цел нарушаване на тяхната информационна сигурност, за да бъдат привлечени като клиенти.“

По-късно през деня по информация на бТВ служители на ГДБОП са претърсили офисите на фирмата. Информация за целите на операцията няма. Според бТВ тя е част от разследването на проникването в ситемата на приходната администрация.​

Междувременно прокуратурата публикува съобщение, от което става ясно, че държавното обвинение е убедено във вината на Бойков. Той беше освободен от ареста малко след задържането си и му беше наложена най-леката мярка за неотклонение – подписка. Тогава мотивът беше, че ще се събират допълнителни доказателства, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление.

Кибер тероризъм и политически интереси

Според Иван Гешев ако заподозреният и компанията, в която той работи, нямат нищо общо с атаката, биха предоставили достъп до служебните си компютри и личния компютър на Бойков. “Ако не се притесняваш от нищо, защо не предостави тази информация?”, попита той. Те отказаха да направят това и изтъкнаха като причина фактът, че това би компрометирало критична информация за други клиенти на фирмата.

Гешев обвърза хакерската атака с „политически интереси“ и посочи като доказателство фактът, че членове на партията „Да, България“ критикуват управляващите във връзка с пробива в киберсигурността.

„Друга версия е кибер тероризъм - политическо въздействие върху настроенията в обществото, което съвпада с действия на „Да България“, Христо Иванов, Атанас Атанасов и подсъдимия Прокопиев - това е безспорно“, каза Гешев.

„Водещата версия е че тази фирма е съчетавала основната си дейност, която вероятно е кибер рекет, с политически интереси. [...] За мен целта е политическа и това е безспорно. Въпрос е на доказване.“

В своя позиция коалицията „Демократична България“, част от която е „Да, България“, отхвърли категорично твърденията на Гешев и ги определи за несъстоятелни. „Ако нашите настоявания за отговорност и подробните ни предложения за мерки бяха чути при срива в Агенцията по вписванията, днес нямаше да има катастрофа в НАП. [...] Абсолютно немислимо е за нас да бъдем съпричастни към подобна атака срещу институции или да нарушим правата на милиони български граждани”, написа формацията в позицията си.

Кристиян Бойков е търсил информация за Борисов, Цацаров и Пеевски

В дните преди няколко медии да получат източените от сървърите на НАП лични данни на български граждани, заподозреният за пробива Кристиян Бойков е търсил в базата на НАП информация за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски. Това се твърди в съобщение на държавното обвинение, публикувано във вторник.

Според държавното обвинение обвиненият е търсил информация и за други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт”, свързвана с Пеевски.

„Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице“, пише в прессъобщението.

От сайта „Биволъ”, за които очевидно става дума в съобщението на държавното обвинение, реагираха на страницата си във фейсбук като категорично отрекоха да имат нещо общо със случая.

Какво са открили разследващите в компютъра на Бойков?

Подробности за това как е пробита защитата на компютъра на Бойков даде Гешев в ефира на БНТ.

„Компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на български специалисти - единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Така че ние знаем, макар и една милионна от части от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо", каза още Гешев.

„В този компютър има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни. 57 са тези, които станаха известни на обещството. Става въпрос за хакерство, но не бяло", допълни зам.-главният прокурор.

От съобщението на държавното обвинение се разбира, че в този компютър са открити няколко уличаващи файла. Единият от тях е с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който „съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.“

Друг файл с име „броене за домашно“ съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, съобщи още прокуратурата.

„Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството.“

От съобщението става ясно, че държавното обвинение допуска и други лица да бъдат подведени под наказателна отговорност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG