Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Водата няма нищо общо с интернет". Дестабилизацията чрез пръскачки се оказа невъзможна


Народното събрание в София
Народното събрание в София

Народното събрание само поддържа двете лехи с декоративна зеленина пред централния вход на сградата, а поливането на цветята в тях става с водоноска, осигурена от външна фирма. Това показва проверка на Свободна Европа след като от прокуратурата обявиха, че обвинените за хакването на НАП са посегнали и на сървъра, който управлява поливните системи пред Народното събрание. Според обвинението, целта е била да се дестабилизира политическата система.

"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание, да бъде активирана, евентуално, поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система", каза наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

Изводите са част от разследването на специализираната прокуратура, която обвини 20-годишния Кристиян Бойков в кибер тероризъм, а началниците му във фирмата "ТАД Груп" - в подбудителство.

Проверка на Свободна Европа обаче показа, че няма как пръскането на делегации да се случва дистанционно, защото поливането на цветята пред централния вход на Народното събрание става ръчно. „Наели сме фирма, тя полива с водоноска, нищо свързано с интернет няма“, заявиха от пресцентъра на парламента.

От Столична община, която пък поддържа градинката зад парламента, до служебния вход на институцията, обясниха също, че няма как да са хакнати сървъри на поддръжката, защото такива няма.

Поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат и да започнат да поливат. Ако искате дистанционно да промените часа на включване или силата на струята – това не е възможно все още, обясниха от общината.

От общината твърдят, че в последните дни е имало повреди, но те няма как да са нанесени от хакери. „Става дума за механични повреди – гражданин, настъпил пръскачка, счупил я, ние сме я сменили. Но няма как някой да настройва отвън кога да се включи водата. Тя няма нищо общо с интернет“, казаха от пресцентъра на Столична община.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG