Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметове от Пазарджишко: Няма да убиваме домашните прасета


Farm pig, African swine fever
Farm pig, African swine fever

Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета, съобщи БНР.

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта. Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата.

"Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор", коментира кметът на село Юнаците Стоян Кузев. Според него не трябва да се унищожават здрави животни. "Това е нашето категорично мнение. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка", каза Кузев.

Във вторник директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев призова собствениците на домашни прасета в страната да ги заколят дори и да ги отглеждат в области, в които няма потвърдени случаи на африканска чума.

Той препоръча след това месото да бъде сварено, а не замразено сурово, тъй като вирусът на африканската чума може да оцелее близо година, ако не премине през термична обработка на висока температура.

Илиев отказа да коментира кой е отговорен за закъснелите мерки за справяне с кризисната ситуация. Положението с африканската чума по свинета остава критично на много места в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG